Свет

"Њујорк тајмс": Упад Украјинаца у Русију нема никаквог смисла

Руска војска има довољно резервних трупа да се ангажује у борби и да напад ризикује даље растезање украјинских снага, објавила је истраживачка група "Блек бирд"
"Њујорк тајмс": Упад Украјинаца у Русију нема никаквог смисла© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Према истраживању Пасија Пароинена из финске војно-истраживачке групе "Блек бирд", која анализира снимке са бојног поља, највероватније неколико стотина украјинских војника, уз подршку оклопних возила, прешло је границу првог дана напада у Курску област, а да је више војника стигло другог дана.

Генерал Герасимов је рекао да је у нападу на пограничне руске области учествовало до 1.000 украјинских војника.

Војни аналитичари кажу да би напад могао бити покушај да се руске јединице одврате од других линија фронта, чиме би се смањио притисак на украјинске трупе које се боре да обуздају напредовање Русије, пише "Њујорк тајмс".

Али, додали су, руска војска има довољно резервних трупа да се ангажује у борби и да напад ризикује даље растезање украјинских снага.

"Оперативно и стратешки, овај напад нема апсолутно никаквог смисла", рекао је Пароинен. "Ово изгледа као грубо расипање људи и ресурса који су негде другде преко потребни""

Роб Ли, виши сарадник Института за спољну политику, написао је на друштвеним мрежама да су ти напади "имали мали утицај на борбе" у Украјини и "нису имали озбиљне унутрашње политичке последице по Путина".

Ли и други војни експерти рекли су да ако је циљ овонедељног напада да се руске трупе одвуку од других делова фронта, има мале шансе да успе.

"Русија већ има веће снаге и способности у тој области, бољу команду и контролу, и има јединице које могу да се распореде, а које се не користе у Украјини", рекао је Ли.

Додао је да је мало вероватно да ће ова операција натерати Русију да повуче значајне снаге из Украјине.

image