Свет

Разјашњена највећа олимпијска мистерија: Боксерке су (ипак) боксери - и какве то везе има с Русијом?

Међународни олимпијски комитет није демантовао да су добили извештај ИБА о боксеркама са мушким хромозомима али...
Разјашњена највећа олимпијска мистерија: Боксерке су (ипак) боксери - и какве то везе има с Русијом?Getty © Richard Pelham / Stringer

Да се Међународна боксерска асоцијација (ИБА) питала, алжирска и тајванска боксерка - које се сада боре за медаље на Олимпијским играма, не би никада ни ушле у ринг.

Разлог је, кажу званичници ИБА, тај што су Алижрка Иман Хелиф и Лин Ју Тинг са Тајвана дисквалификоване са светског шампионата у Њу Делхију, који је организовала ИБА, зато што су ДНК тестови показали присуство мушких, икс-ипсилон (XY) хромозома.

Међународни олимпијски комитет (МОК), који надзире такмичења у боксу у Паризу 2024, одлучио је да као доказ нечијег пола користи информације у пасошу спортисте.

"Када постоји неправедна предност, људи могу да изгубе живот", рекао је Габријел Мартел, председник комисије ИБА тренера. Осврнувши се на дисквалификације боксера/ки, рекао је: "Било им је забрањено да учествују због правила. Ово је спорт. Имамо правила. Ако не можете да их се придржавате, жао ми је. То није дискриминација. То су само правила".

Аутор текста на порталу "три вајер спортс", видео је резултате тестова и писмо ИБА од 5. јуна 2023. упућено МОК-у у којем се каже да су ДНК-а тестови и анализа хромозома потврдили да Хелиф(ова) има мушки кариотип.

Тужно је и иронично што је МОК промовисао Олимпијаду у Паризу као "Игре женске једнакости" јер се први пут у историји Олимпијских игара такмичио исти број спортиста и спортискиња.

Зашто је онда МОК игнорисао ДНК тестове боксера/ки?

Разлог је политика и наводна веза руководства ИБА - председника Умара Кремљова - са Русијом.

Кремљов не само да је Рус, већ има блиске везе са Кремљом а то се мејнстрим медијима не допада и нерадо слушају и верују у било шта што ИБА званичници кажу. А то је МОК искористио.

Међународни олимпијски комитет није демантовао да су добили извештај ИБА о боксеркама са мушким хромозомима, већ су рекли - не понудивши ни један једини научни доказ - да ништа што ИБА саопшти нема кредибилитет.

Истовремено се тестови Хелиф(ове) и Лин(ове) - на које су обе пристале, наглашавају из ИБА - крију од радознале јавности и стручњака.

image