Свет

Украјина тражи од Мексика да ухапси Путина

Руски председник је позван на инаугурацију новог лидера северноамеричке земље у октобру
Украјина тражи од Мексика да ухапси ПутинаGetty © John Coletti

Украјина је позвала Мексико да ухапси руског председника Владимира Путина ако се појави на инаугурацију нове председнице у октобру.

Међународни кривични суд (МКС) издао је налог за хапшење руског лидера 2023. године у вези са сукобом у Украјини, а Мексико признаје јурисдикцију тела са седиштем у Хагу.

Амбасада Украјине у Мексику поручила је преко друштвених мрежа да је "уверена" да ће влада земље поштовати наредбу Међународног кривичног суда и "предати осумњиченог" "судском телу" Уједињених нација, алудирајући на Међународни суд правде (МСП).

Лист "Известија" је раније ове седмице објавио да је Мексико позвао Путина на инаугурацију новоизабране председнице Клаудије Шејнбаум 1. октобра. Путин ће одлучити да ли ће присуствовати или ће послати високог званичника да га представља, саопштила је мексичка амбасада у Русији.

Руска амбасада у Мексику потврдила је да је примила позив.

МКС је предузео више корака против Русије од избијања сукоба у Украјини, издајући налоге за хапшење званичника и војних команданата. Путин је оптужен за "противправну депортацију" украјинске деце у Русију. Кијев је поздравио акције суда.

Руско министарство спољних послова је тада саопштило да је налог за хапшење Путина за Русију "правно ништаван" јер Москва не признаје јурисдикцију међународног тела.

Путин је, иначе, честитао Клаудији Шејнбаум, победу на председничким изборима 2. јуна, напомињући да је Мексико традиционално пријатељ и партнер Русије. Он је такође изразио наду да ће се сарадња двеју земаља додатно развијати током њеног шестогодишњег мандата.

Актуелни председник Андрес Мануел Лопез Обрадор изјавио је да ће Мексико остати неутралан у односу на сукоб у Украјини. Он је такође критиковао суседне САД због пружања помоћи Кијеву и није подржао међународне санкције против Русије.

image