Кијев потврдио да је суштина упада у Курску област - тероризам

Саветник Зеленског објаснио је да је циљ украјинских акција застрашивање становништва

Кијев је започео напад на Курску област у покушају да унесе страх међу руско становништво, изјавио је саветник Владимира Зеленског.

Украјинске снаге почеле су офанзиву у руском региону раније ове недеље, распоређујући трупе упркос томе што су потиснуте на другим тачкама фронта.

Циљеви Кијева укључују стављање Руса под психолошки притисак у покушају да наруше подршку њиховој влади, изјавио је Михаил Подољак у телевизијском интервјуу.

Другим речима, суштина украјинских акција је тероризам будући да је по дефиницији "тероризам је намерна употреба противправног насиља или претње противправним насиљем за уливање страха, са намером принуде или застрашивања владе или друштва у циљу постизања циљева који су генерално политички, верски или идеолошки".

"Данас имају рат који се шири дубље унутар Руске Федерације. Хоће ли се тога бојати? Да", рекао је Подољак. "Да ли реагују на било шта осим на страх? Не, и сви би то коначно требало да схвате."

Руски званичници описали су украјински напад као терористички по природи, наводећи очигледне намерне нападе на цивилне циљеве. Украјински дрон камиказа ударио је у уторак у возило хитне помоћи у Курској области, при чему су убили возача и болничара и ранили лекара, рекао је гувернер Андреј Смирнов.

Подољак је тврдио да је крајњи циљ Кијева обезбеђивање јаче позиције током евентуалних мировних преговора са Москвом. И сам Зеленски је дао сличне опаске у видео изјави у четвртак.

"Што се више притиска Русија то ће мир бити ближи – праведан мир уз помоћ праведне силе", рекао је он, захваливши украјинским трупама на њиховим акцијама.

Зеленски тврди да се "праведан" крај сукоба може постићи само кроз његову формулу мира, која укључује контролу Кијева над свом територијом за коју тврди да је његова, као и ратну одштету и суд за високе руске званичнике. Москва је одбацила ту идеју као одвојену од стварности и недостојну разматрања.