Свет

Земље Сахела траже међународну истрагу против Украјине због терористичког напада у Малију

Кијев се прво похвалио, а потом негирао своју умешаност у напад
Земље Сахела траже међународну истрагу против Украјине због терористичког напада у МалијуGetty © Geraint Rowland Photography

Државе Мали и Нигер позвале су Савет безбедности УН да истражи да ли је Украјина пружила обавештајне податке побуњеницима који су поставили заседу и убили групу малијских војника, међу којима су били и руски борци, пишу "РИА Новости".

"Мора да су (обавештајни подаци) преношени преко Американаца, јер су они способни да дођу до таквих информација", рекао је Фусеину Утара, заменик председника парламентарног одбора за безбедност и одбрану Малија.

Бамако и Нијамеј прекинули су дипломатске односе са Кијевом, оптужујући га да подржава "терористичке групе" након што је портпарол украјинске војне обавештајне службе назвао напад на северу Малија крајем јула "успешном војном операцијом".

Портпарол украјинских снага је такође рекао да су малијски побуњеници добили "неопходне" информације за напад и обећао да ће уследити још.

Западноафрички регионални блок ЕКОВАС осудио је нападе у Малију и упозорио на "свако страно мешање" које угрожава мир и безбедност региона. Сенегал и Буркина Фасо су критиковали "неприхватљиво" понашање Украјине и њихове "субверзивне акције" које угрожавају стабилност Африке.

Украјинско министарство спољних послова је од тада негирало умешаност Кијева у инцидент, називајући одлуку Малија да раскине везе "кратковидом и исхитреном".

image