Свет

Амерички Ф-22 стигли на Блиски исток: Остин разговарао са Галантом

Остин је нa друштвеној мрежи Икс написао да је да је Галанту поручио да је важно да се постигне споразум о прекиду ватре у Појасу Газе, којим се обезбеђује ослобађање талаца које држи Хамас
Амерички Ф-22 стигли на Блиски исток: Остин разговарао са ГалантомGetty © Chris Jung/NurPhoto

Министар одбране САД Лојд Остин рекао је у телефонском разговору са израелским министром одбране Јоавом Галантом да су амерички борбени авиони Ф-22 "раптор" послати у регион Блиског истока у оквиру напора да се одврати агресија, одбрани Израел и заштите америчке снаге у региону.

Остин је нa друштвеној мрежи Икс написао да је Галанту поручио да је важно да се постигне споразум о прекиду ватре у Појасу Газе, којим се обезбеђује ослобађање талаца које држи Хамас.

Истовремено, Централна команда Војске САД (ЦЕНТЦОМ) саопштила је у да су борбени авиони Ф-22 америчких ваздухопловних снага стигли на Блиски исток у ишчекивању иранског напада на Израел.

"Ф-22 'раптор' америчког ваздухопловства стигли су у зону одговорности Централне команде САД 8. августа као део промене положаја америчких снага у региону да би се ублажила могућност регионалне ескалације", наводи се у саопштењу ЦЕНТЦОМ-а на мрежи X.

Амерички носач авиона УСС "Абрахам Линколн" са неколико борбених авиона распоређен је у овом региону почетком месеца.

Подсећања ради, Пентагон је 3. августа најавио да ће ради јачања одбране након претњи Ирана и његових савезника - Хамаса и Хезболаха, америчка војска на Блиском истоку распоредити додатне борбене авионе и ратне бродове.

Амерички министар одбране Лојд Остин је потом одобрио слање додатних крстарица и разарача - који могу да обарају балистичке ракете - на Блиски исток и у Европу, а 7. августа авиони Ратног ваздухопловства САД Ф/А-18 и авион Е-2Д "хокај" полетели су са носача авиона "Теодор Рузвелт"у Оманском заливу и стигли у "непознату базу" на Блиском истоку.

image