Свет

Председник Мексика одбио захтев Украјине: Неће да хапси Путина на инаугурацији

Украјина је затражила од Мексика да ухапси Путина ако буде присуствовао церемонији полагања заклетве Шејнбаум 1. октобра
Председник Мексика одбио захтев Украјине: Неће да хапси Путина на инаугурацији© Tanjug/Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Одлазећи председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор одбио је захтев Украјине да ухапси руског председника Владимира Путина, уколико он буде игнорисао међународни налог за хапшење и буде присуствовао инаугурацији новоизабране председнице Клаудије Шејнбаум у октобру.

"Не можемо то да урадимо. То није до нас", рекао је у среду Лопез Обрадор новинарима.

Украјина је затражила од Мексика да ухапси Путина ако буде присуствовао церемонији полагања заклетве Шејнбаум 1. октобра.

Тај захтев, у саопштењу украјинске мексичке амбасаде од 7. августа, указује на налог за хапшење који је издао Међународни кривични суд (МКС), преноси Ројтерс.

"Надамо се да је мексичка влада свесна да је Владимир Путин ратни злочинац са налогом за хапшење против њега", наводи се у саопштењу украјинске амбасаде.

Амбасада Украјина је такође навела тврдње да је Путин осумњичен да је наредио киднаповање украјинске деце и одвео их у Русију, као и да очекује да Мексико поступити према захтеву украјинске дипломатске мисије.

Лист "Известија" је раније ове седмице објавио да је Мексико позвао Путина на инаугурацију новоизабране председнице Клаудије Шејнбаум 1. октобра. Путин ће одлучити да ли ће присуствовати или ће послати високог званичника да га представља, саопштила је мексичка амбасада у Русији.

Тим нове председнице Мексика је позвао руског председника да присуствује инаугурацији, напомињући раније ове недеље да је послао "дипломатско обавештење" свим земљама са којима Мексико одржава дипломатске односе.

Путин је у јуну честитао Шејнбаум на изборној победи, назвавши Мексико "историјским пријатељским партнером Русије у Латинској Америци".

Међународни кривични суд је прошле године издао налог за Путиново хапшење, оптужујући га за ратне злочине због наводног депортовања стотине деце из Украјине у Москву, након почетка Специјалне војне операције у у фебруару 2022.

Актуелни председник Андрес Мануел Лопез Обрадор изјавио је да ће Мексико остати неутралан у односу на сукоб у Украјини. Он је такође критиковао суседне САД због пружања помоћи Кијеву и није подржао међународне санкције против Русије.

Русија није држава чланица Међународног кривичног суда, али Мексико јесте, подсећа британска агенција.

Руско министарство спољних послова је тада саопштило да је налог за хапшење Путина за Русију "правно ништаван" јер Москва не признаје јурисдикцију међународног тела.

image