Посредници позвали Израел и Хамас на наставак преговора о примирју 15. августа

Лидери Катар, Египта и САД истакли су да је после више месеци рада, завршен оквирни предлог споразума и да сада недостају само детаљи спровођења

Катарски, египатски и амерички лидери позвали су Израел и Хамас да 15. августа наставе разговоре у Дохи или у Каиру како би премостили све преостале празнине у предложеном споразуму о прекиду ватре у Гази и почели да га примењују без икаквог одлагања, навеле су три земље у заједничком саопштењу.

Лидери три земље посреднице истакли су у среду да је, после више месеци рада, завршен оквирни предлог споразума и да сада недостају само детаљи спровођења, преноси "Блумберг".

Како се наводи у саопштењу, Катар, Египат и САД су спремни да представе финални предлог за решавања преосталих питања у вези са применом споразума.

"Време је да се закључи споразум о прекиду ватре и ослободе таоци и затвореници", додаје се у саопштењу.

"Као посредници, ако је потребно, спремни смо да представимо коначни предлог премошћавања који решава преостала питања примене на начин који испуњава очекивања свих страна", према споразуму који су потписали председник Џозефо Бајден , египатски председник Абдел Фатах Ел -Сиси и катарски емир, шеик Тамим бин Хамад Ал Тани.

Израел ће послати делегацију на преговоре 15. августа, наводи се у поруци на Иксу из кабинета премијера. Није било коментара од стране Хамаса.

"САД не очекују да ће споразум бити спреман за потписивање одмах 15. августа, јер има још много посла који треба да се уради, при чему се обе стране држе чврстих позиција, рекао је високи званичник Бајденове администрације за "Блумберг".

Ипак, посредници верују да је могуће премостити преостале празнине након што је договорен оквир у почетном, вишефазном предлогу прекида ватре који је Бајден изнео у мају, додао је званичник.

Месецима су преговори били у застоју, делом због Хамасовог инсистирања да се на самом почетку договори трајно заустављање непријатељстава, док је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху дуго инсистирао да се израелским снагама након паузе мора дозволити да наставе рат док не потпуно уништи Хамас.

Међутим, амерички званичници сада кажу да је договор ближи него икад, чак и када је циљано убијање високих званичника и команданата Хамаса и Хезболаха довело до иранског обећања да ће ударити Израел.

Није јасно ко би представљао Хамас у преговорима, наводи публикација. Након што је политички вођа групе убијен у Техерану, у тој улози га је заменио Јахја Синвар , тврдолинијашки вођа Хамаса који се крије у Гази, где предводи борбу групе против Израела.