Свет

Насамарио их: Пуђдемон се вратио у Белгију након што је избегао хапшење у Шпанији

"Мислили су да ће славити моје хапшење и мислили су да ће нас ова казна разуверити. Па греше", рекао је каталонски сепаратиста
Насамарио их: Пуђдемон се вратио у Белгију након што је избегао хапшење у Шпанији© Tanjug/AP Photo/Joan Mateu

Каталонски сепаратистички лидер Карлес Пуђдемон вратио се у Белгију након што је избегао хапшење у Шпанији пошто се појавио на јавном митингу у центру Барселоне, упркос налогу за његово хапшење, изјавио је данас генерални секретар његове странке, Заједно за Каталонију, Ђорди Туруљ.

Туруљ је рекао за радио станицу РАЦ1 да не зна да ли је Пуђдемон већ стигао до своје куће у Ватерлоу у Белгији, где се настанио пре седам година након што је предводио неуспели референдум за сецесију Каталоније од Шпаније 2017. године.

Туруљ тврди да је Пуђдемон одлучио да побегне јер је приметио полицијску опсаду.

"Мислили су да ће славити моје хапшење и мислили су да ће нас ова казна разуверити. Па греше", рекао је Пуђдемон.

Пуђдемонов адвокат Гонзало Боје изјавио је у интервјуу за РАЦ1 да је његов клијент "слободан" ван Шпаније.

Полиција Каталоније данас наставља рад на операцији потраге за Пуђдемоном, објавио је "Паис".

Портпарол каталонске специјалне јединице Мосос потврдио је у четвртак да су двојица њених службеника ухапшени у вези са истрагом бекства Пуђдемона.

Шпански медији су објавили да је аутомобил који је припадао ухапшеном службенику коришћен у Пуђдемоновом бекству, преноси "Гардијан".

Портпарол Мососа рекао је да полиција није изнела детаље о том питању, осим што је потврдила хапшење.

Пуђдемон се у четвртак појавио пред својим присталицама у Барселони, упркос налогу за хапшење после напуштања Шпаније пре седам година.

Он је пред око 3.500 присталица одржао кратак говор, а његово појављивање било је пропраћено јаким полицијским снагама, а након кратког појављивања нестао је у непознатом правцу.

Након што је Пуђдемон побегао, полицијске јединице су на путу проверавале возила широм града, што је, како преноси АП, направило гужве у саобраћају, а проверавала је и возила која су се кретала ауто-путевима ка суседној Француској.

Пуђдемон није био у Шпанији од 2017. године када су власти наредиле његово хапшење због организовања нелегалног референдума о независности Каталоније.

Он је тада избегао шпанске власти пошто је кришом прешао границу и побегао у Белгију.

И поред усвојеног Закона о амнестији којим су опроштене илегалне акције око 300 званичника и активиста каталонских сепаратиста у периоду од 2011. до 2023. године, проневера коју су починили Пуђдемон и чланови његове владе 2017. године није обухваћена том амнестијом.

Због тога је на снази налог за хапшење Пуђдемона.

Шпански судија затражио извештаје о неуспешној операцији хапшења

Судија Врховног суда Пабло Ларена, у случају који се тиче новог бекства Пуђдемона затражио је извештаје од специјалне јединице Мосос и Министарства унутрашњих послова о "неуспешној" операцији хапшења одбеглог лидера.

Како пише "Паис", судија жели да сазна детаље операције хапшења у којој је Пуђдемон полицији и специјалцима "измакао пред очима" и такође тражи идентификацију оних који су одговорни за планирање те операције.

Судија је саопштио да је, обзиром на потерницу која је на снази против Пуђдемона, свака јединица имала обавезу да га ухапси чим ступи на шпанско тло.
Такође је рекао да жели да зна који су агенти "осмислили, одобрили и извршили" тај план.

image