Ко је спасао Пуђдемона од хапшења: Полиција га држала на оку, била спремна да крене у акцију

Шпанска полиција не искључује могућност да је Пуђдемон и даље у Шпанији иако су се појавиле информације да се упутио у Белгију

Каталонска полиција била је спремна да ухапси каталонског сепаратистичког лидера Карлеса Пуђдемона, али је то "људски зид" спречио, рекао је полицијски комесар Едуард Салиент.

"Догађаји се нису десили како смо очекивали. Полицајци су били тамо и покушали да приђу Пуђдемону, али маса која је формирала зид није нам дозволила да приђемо", рекао је Салиент.

Он је појаснио да је Пуђдемон изашао на бину како би одржао говор који је трајао нешто више од четири минута, а онда се очекивало да ће да напусти бину и покуша да уђе у парламент како би учествовао на пленарној седници.

Међутим, Пуђдемон и генерални секретар партије Заједно за Каталонију Жорди Турул отишли су до шатора поред бине, ушли у аутомобил и напустили место догађаја.

Полицијски комесар је оптужио Пуђдемона и његове сараднике за нелојалност полицији и оптужио их за кампању дезинформација.

Шпанска полиција не искључује могућност да је Пуђдемон и даље у Шпанији, иако су се појавиле информације да се упутио у Белгију.

Међутим, Карлес Пуђдемон је потврдио да се налази у Белгији и да није ни имао намеру да се преда шпанској полицији.

"Налазим се у Ватерлоу након ових екстремно тешких дана", написао је он на мрежи Икс.

Шеф Народне партије Шпаније Алберто Нуњез Феијо затражио је објашњење од премијера Педра Санчеза, као и хитну оставку министара унутрашњих послова и одбране.

Пуђдемон се после скоро седам година бекства вратио у земљу, јер је јуче у регионалном парламенту одржана дебата о кандидатури Салвадора Илеа, члана Социјалистичке партије Каталоније за лидера региона.

Пуђдемон је изјавио да жели да присуствује овом састанку, упркос налогу за хапшење.

Међутим, пре почетка састанка, он је разговарао са својим присталицама у Барселони, а потом нестао.