Блиски исток кључа: Напад дроном на америчку базу у Сирији (ФОТО)

Као резултат удара дроном, дошло је до експлозија и пожара на војном аеродрому у Хараб ел Џаиру, а информације о жртвама међу америчком војском још нису саопштене

На ваздушну базу америчких снага са седиштем у Сирији извршен је напад дроном, јаља ТВ канал "Ел Мајадин".

Као резултат удара дроном, дошло је до експлозија и пожара на војном аеродрому у Хараб ел Џаиру, а информације о жртвама међу америчком војском још нису саопштене.

Додаје се да се тренутно врши процена штете.

Напад се догодио у зони за слетање Румалин, где су смештене америчке трупе.

Како преноси ТАСС, Ирачки исламски покрет отпора преузео је одговорност за напад.

То је други напад на америчке снаге на Блиском истоку последњих дана, након што је Иран најавио одмазду због убиства политичког лидера милитантне групе Хамас Исмаила Ханијеа, у Техерану 31. јула.

Иран је за његову смрт окривио Израел.

Убиство Ханијеа и вишег војног команданта либанске групе Хезболах, коју подржава Иран, Фуада Шукра у Бејруту, подстакло је забринутост да ће се сукоб у Гази проширити на регион.

Пет припадника америчких снага је повређено када су у понедељак две ракете "каћуша" испаљене на ваздушну базу Аин ел-Асад у западном Ираку.

САД имају 900 војника у Сирији и 2.500 у суседном Ираку, за које кажу да су у мисији да саветују и помажу локалним снагама које покушавају да спрече поновно оживљавање Исламске државе, која је 2014. заузела велике делове обе земље.