Више од 100 Палестинаца убијено у израелскoм нападу на школу у Гази; ИДФ: Број мртвих преувеличан

Канцеларија за медије владе у Гази оценила је да је израелски напад на школу Ел Табаин у Гази геноцид и етничко чишћење Палестинаца

Више од 100 Палестинаца је убијено, а десетине рањено у израелском нападу на школу у Појасу Газе, у којој су смештени расељени, док је израелска војска (ИДФ) саопштила да је погодила командни центар Хамаса.

ИДФ је навео да су израелске ваздушне снаге извеле удар на "командно-контролни центар који је служио као скровиште за терористе и команданте Хамаса".

Прес ТВ је известио да је напад израелске војске на школу изведен током јутарње молитве расељених становника Газе који су се тамо склонили.

Један либански ТВ канал објавио је снимак из погођене школе, на којем се виде тела умотана у чаршаве и спасилачке екипе које настављају да ваде тела из рушевина.

"Погледајте шта Израел ради. Овде су жене и деца. Плашите се Бога. Убили су их", каже мушкарац на снимку, показујући на тела прекривена ћебадима и чаршавима и положена у школско двориште.

Канцеларија за медије владе у Гази оценила је да је израелски напад на школу Ел Табаин у Гази, у којем је погинуло најмање 100 људи, геноцид и етничко чишћење Палестинаца.

"Ово се јасно може сматрати чином геноцида и етничког чишћења против нашег палестинског народа. Окупациона војска је директно бомбардовала расељене док су обављали јутарњу молитву, што је довело до наглог пораста броја погинулих", истиче се у саопштењу, а преноси "Ал Џазира".

Додаје се да због великог броја погинулих медицински тимови, цивилна заштита и тимови за помоћ и хитне интервенције још нису успели да изнесу тела свих убијених.

"Најстроже осуђујемо извршење овог страшног окупаторског масакра и позивамо цео свет да то осуди. Сматрамо израелску окупацију и америчку администрацију потпуно одговорнима за овај масакр", наведено је у саопштењу владе у Гази.

Влада у Гази позвала је међународну заједницу и међународне организације да изврше притисак на Израел да заустави крвопролиће у Гази.

ИДФ: Најмање 20 терориста убијено у школи

Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да је најмање 20 припадника групе Хамас, укључујући и команданте, погинуло у нападу на школу у Гази, одбацивши као "преувеличане" тврдње палестинских власти да је у нападу убијено више од 100 Палестинаца.

ИДФ наводи да је командна соба Хамаса и палестинског Исламског џихада била смештена у соби за молитву у школи Ел-Табаин,  преноси "Тајмс оф Израел".

"Према прелиминарним подацима, бројеви које је објавила владина канцеларија за медије у Гази, која делује као медијска рука Хамаса, су преувеличани и не поклапају се са информацијама које су доступне ИДФ-у", наведено је у саопштењу.