Страх од насиља и деце војника: Данска појачава контролу на граници са Шведском

Данска настоји да обузда ширење нереда из суседне Шведске

Данска ће појачати граничну контролу са Шведском након новог таласа насиља банди, саопштило је данско министарство правде.

Полиција ће појачати контролу возова који прелазе мореуз Оресунд који повезује шведски град Малме са главним градом Данске Копенхагеном и уједно је главни прелаз између две земље. Биће појачана и употреба камера за надзор.

"Појачавамо надзор, делимично да бисмо повећали безбедност, али и да спречимо шведску децу војнике коју банде шаљу у Копенхаген на задатке", рекао је дански министар правде Петер Хумелгард.

Министар је ове недеље открио да је од априла било 25 инцидената у којима су данске криминалне банде ангажовале "децу војнике" да почине злочине у земљи. Три пуцњаве су повезане са шведским тинејџерима само у протекле две недеље, рекао је он.

"Сада додатно затежемо завртње, такође краткорочно, јачањем напора на граници са Шведском", навео је Хумелгард.

Шведску је последњих година погодио растући талас пуцњаве и бомбашких напада повезаних са бандама. Према извештају "Фајненшел тајмса", који се позива на шведску полицију, моћне криминалне банде често користе децу да почине убиства јер добијају благе казне ако буду осуђени.

Хумелгард је назвао "страшним феноменом" то што данске банде унајмљују младе Швеђане да раде "прљави посао".

Данска је заузела оштрији приступ имиграцији и криминалним бандама од свог суседа. Међу спроведеним мерама било је и присилно исељавање миграната и удвостручење казни за злочине.

Министарство правде је такође саопштило да јача обавештајне везе са Шведском, сталним стационирањем једног службеника у стокхолмској полицији и да проширује размену службеника са органима за спровођење закона у јужној Шведској. Технологија за препознавање лица могла би да се користи за веома озбиљне злочине као што је покушај убиства, наводи министарство.