Свет

Блинкен: Ескалацијa на Блиском истоку ниje у интересу ниједне стране

Амерички државни секретар је истакао хитну потребу да се постигне прекид ватре, како би се ослободили таоци у Гази и којим би се створили услови за ширу регионалну стабилност
Блинкен: Ескалацијa на Блиском истоку ниje у интересу ниједне стране© Win McNamee/Getty Images

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је у телефонском разговору са израелским министром одбране Јоавом Галантом да ескалација тензија на Блиском истоку није "у интересу ниједне стране", истовремено наглашавајући потребу за прекидом ватре у Гази, саопштио је данас Стејт департмент.

"Секретар је поново потврдио посвећеност САД безбедности Израела и разговарао о томе како ескалација није у интересу ниједне стране", наведено је у саопштењу, а преноси Ројтерс.

Блинкен је истакао хитну потребу да се постигне прекид ватре у Појасу Газе, којим би били ослобођени таоци у Гази и којим би се створили услови за ширу регионалну стабилност.

Претходно је више од 100 Палестинаца убијено, а десетине рањено у израелском нападу на школу у Појасу Газе, у којој су смештени расељени, док је израелска војска (ИДФ) саопштила да је погодила командни центар Хамаса.

Прес ТВ је известио да је напад израелске војске на школу изведен током јутарње молитве расељених становника Газе који су се тамо склонили.

Један либански ТВ канал објавио је снимак из погођене школе, на којем се виде тела умотана у чаршаве и спасилачке екипе које настављају да ваде тела из рушевина.

У међувремену, америчка база у Сирији поново је нападнута. Извештаја о штети и евентуалним жртвама за сада нема.

Ризик од ескалације сукоба на Блиском Истоку повећан је након што је Израел недавно ликвидирао политичког лидера милитантне групе Хамас Исмаила Ханијеха у Ирану и војног команданта Хезболаха Фуада Шукра у Бејруту.

image