Свет

Иранска морнарица проширила свој арсенал: Укључено више од 2.600 пројектила (ВИДЕО)

Уграђене су крстареће ракете дизајниране са новим могућностима, укључујући високоексплозивне бојеве главе и стелт функције, које не могу да прате непријатљески радари
Иранска морнарица проширила свој арсенал: Укључено више од 2.600 пројектила (ВИДЕО)Getty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Ирански корпус чувара исламске револуције објавио је да је његова морнарица укључила 2.640 ракетних система, дронова и друге борбене опреме у своје поморске снаге, истичући нове противбродске крстареће ракете опремљене високоексплозивним бојевим главама које се не могу открити, преносе ирански медији.

Значајно је да су уграђене крстареће ракете дизајниране са новим могућностима, укључујући високоексплозивне бојеве главе и стелт функције, које је немогуће пратити непријатељским радарима.

Све веће ракетне способности Ирана представљају неколико пројектила који могу да стигну до Израела, a једна од њих је "сејџил", балистичка ракета средњег домета на чврсто гориво, способна да лети брзином већом од 17.000 километара на час и са дометом до 2.500 километара.

Осим тога, Иран такође има ракету "хајбар", домета од 2.000 километара, опремљену бојевом главом од 1.500 килограма, а његова екстремна брзина отежава пресретање.

Према америчкој Канцеларији директора националне обавештајне службе (ОДНИ), Иран је наоружан највећим бројем балистичких пројектила у региону.

Треба имати на уму да иранска војска није користила тешке ракете великог капацитета као што су "хорамшахр", "сејџил", "хај касем" или "хајбар шекан" у свом масовном нападу на Израел у априлу ове године као одговор на бомбардовање Ирана. 

image