Свет

САД укидају забрану извоза офанзивног оружја у Саудијску Арабију

Бајденова администрација је ове недеље обавестила Конгрес о својој одлуци да укине забрану, изјавио је помоћник Конгреса
САД укидају забрану извоза офанзивног оружја у Саудијску АрабијуGetty © Ibrahim Erikan/Anadolu Agency

Бајденова администрација одлучила је да укине забрану продаје офанзивног оружја Саудијској Арабији, саопштио је Стејт департмент.

Овим потезом, америчке власти су окончале трогодишњу политику притиска на Ријад, покренуту са циљем заустављања рата у Јемену, преноси Ројтерс. Како се наводи, високи званичник Министарства спољних послова САД потврдио је да је укинута забрана испоруке одређене муниције ваздух-земља у Саудијску Арабију.

"Размотрићемо нове трансфере од случаја до случаја у складу са Политиком испоруке конвенционалног оружја", рекао је он.

Бајденова администрација је ове недеље обавестила Конгрес о својој одлуци да укине забрану, изјавио је помоћник Конгреса. Један извор је рекао да би продаја могла да се настави већ следеће недеље, а Ројтерс преноси и да су власти САД већ у петак поподне почеле са објављивањем обавештењима о продаји.

"Саудијци су испунили свој део споразума, а ми смо спремни да испунимо наш", рекао је високи званичник Бајденове администрације, коментаришући то што од марта 2022. године и примирја између Саудијске Арабије и Хута, под посредством УН, саудијска војска није изводила ваздушне нападе на територији Јемена.

Подсећања ради, демократски и републикански посланици довели су у питање испоруку офанзивног оружја Саудијској Арабији у последњих неколико година, због цивилних жртава током кампање ове државе у Јемену и забринутости за људска права.

Према америчком закону, веће међународне уговоре о оружју морају прегледати чланови Конгреса, пре него што постану коначни.

Бајден је оштрији став о продаји оружја Саудијској Арабији заузео 2021. године, а он је такође као разлог за такав потез навео кампању Ријада против Хута, у којој је страдало много цивила.

Међутим, противљење америчког председника је ублажено услед интензивирања сукоба на Блиском истоку - односно рата у Појасу Газе и операције покренуте против Хута, коју предводе САД.

Бајденова администрација такође преговара о одбрамбеном пакту и споразуму о цивилној нуклеарној сарадњи са Ријадом као део широког споразума који предвиђа да Саудијска Арабија нормализује везе са Израелом, иако то остаје, бар за сада, недостижан циљ.

image