Свет

Пекинг против Брисела: Кина уложила жалбу на европске таксе за електричне аутомобиле

Пекинг каже да трговинске мере ЕУ поткопавају глобалну сарадњу у погледу климатских промена
Пекинг против Брисела: Кина уложила жалбу на европске таксе за електричне аутомобилеGetty © NurPhoto / Contributor

Пекинг је узвратио на тарифе ЕУ на кинеске извознике електричних возила, подневши жалбу Светској трговинској организацији (СТО) због ескалације трговинског спора са Бриселом.

Европска комисија је почетком јуна објавила да ће повећати таксе на електрична возила кинеске производње након вишемесечне истраге која је открила да Пекинг, наводно, неправедно субвенционише своју аутомобилску индустрију.

Мера је и даље привремена, до гласања земаља чланица ЕУ у новембру. Шеф ЕУ за трговину Валдис Домбровскис рекао је прошле недеље за "Фајненшел тајмс" да очекује да ће они одобрити тарифе.

Накнаде се разликују међу компанијама, али могу бити близу 50 одсто за произвођаче аутомобила за које се процени да нису сарађивали са истрагом ЕУ.

Најављујући жалбу Пекинга, кинеско министарство трговине саопштило је да царине ЕУ озбиљно крше правила СТО и подривају глобалну сарадњу у вези са климатским променама.

Министарство је позвало ЕУ да "одмах исправи своју погрешну праксу", заштити економску и трговинску сарадњу и стабилност индустрије електричних возила.

Европска комисија је саопштила да "пажљиво проучава" детаље кинеске жалбе и да ће "реаговати" у складу са процедурама СТО.

"Комисија је уверена у компатибилност своје истраге и привремених мера са СТО", додаје се у саопштењу.

image