Египат оптужио Израел због масакра у Гази: Не желите да окончате сукоб

Најоштрије осуђујемо акције Израела и позивамо међународну заједницу да заузме јединствен став, који ће бити ефикасан и моћи да пружи заштиту палестинском народу у Појасу Газе, поручили су у египатском Министарству спољних послова

Масакр у школи Ел Табаин у Гази доказује потпуни недостатак политичке воље израелских власти да окончају рат у палестинској енклави, наводи се у саопштењу египатског Министарства спољних послова.

Раније су палестинске службе за ванредне ситуације саопштиле да је израелски авион испалио три ракете на школу Ел Табаин у Гази, где су се избеглице окупиле на јутарњој молитви. У нападу је, према прелиминарним подацима, убијено 100 људи.

"Наставак оваквих злочина у масовним размерама, који резултирају смрћу великог броја цивила, сваки пут када се појачају напори посредовања у покушају да се пронађе решење за прекид ватре у енклави, отворено указује на недостатак израелске политичке воље за прекид ватре", наводи се у саопштењу.

Египатско Министарство спољних послова најоштрије је осудило акције Израела и позвало међународну заједницу да заузме јединствен став, који ће бити ефикасан и који ће моћи да пружи заштиту палестинском народу у Појасу Газе и заустави убијање цивила.

"Египат ће наставити своје напоре дипломатским каналима са свим укљученим међународним странама да на све могуће начине обезбеди снабдевање Појаса Газе хуманитарном помоћи и наставиће да ради на споразуму о прекиду ватре", додаје се.