Свет

Бојим се да умрем: Како и зашто се Украјинци крију од служења војног рока

Општа мобилизација Украјине променила је живот хиљада војно способних мушкараца, а очајна времена изискују очајничке мере
Бојим се да умрем: Како и зашто се Украјинци крију од служења војног рокаGetty © Libkos / Contributor

Пре 30 месеци Владимир Зеленски је забранио мушкарцима да напуштају Украјину, многи прибегавају свим средствима да избегну служење војске

Општа мобилизација Украјине – објављена у пролеће 2022. – променила је живот хиљада војно способних мушкараца. Док је Кијеву је очајнички потребно више трупа у зони борбених дејстава, они који не желе да умру прибегавају очајничким мерама: од лажних груди до ризиковања живота препливавањем Тисе.

Затезање омче

Са почетком Специјалне војне операције у фебруару 2022. године, украјинске власти су увеле ванредно стање и забраниле војно способним мушкарцима да напусте земљу. Убрзо је уследила општа мобилизација која је у априлу додатно пооштрена, казне драстично подигнуте, а старосна граница спуштена са 27 на 25 година.

Избегавање, маске и Телеграм

Они који не желе на фронт, дају све од себе да се сакрију. Према речима бившег потпуковника украјинске безбедносне службе (СБУ) Василија Прозорова, број бегунаца који су илегално напустили земљу значајно се повећао откако је усвојен нови закон о мобилизацији. Каже да су људи схватили да се ситуација и на фронту и у Украјини погоршава.

Служба у оружаним снагама постала је мање популарна чак и међу затвореницима, рекао је "Украјинској правди" Роман Костенко, секретар Одбора за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове украјинског парламента (Врховне раде), како цитира Украјинска правда.

Лов на регруте довели су до игре "жмурке" између војно способних мушкараца и центара за регрутацију. Како би избегли мобилизацију, многи Украјинци не напуштају своје домове, ослањају се на услуге доставе хране и носе уређаје за узбуњивање у случају да их ухвате службеници за регрутацију, наводи "Њујорк тајмс".

Украјинци су се такође окупили да помогну једни другима да избегну мобилизацију. Постоје посебни Телеграм канали на којима корисници могу да пријаве где су уочили регрутне званичнике, како би други могли да их избегну. Објаве на овим каналима су обично кодиране. На пример, службеници за регрутацију су познати као "облаци" или "киша".

Различити украјински веб-сајтови и онлајн продавнице почели су да продају маске стараца или вештачке груди по ценама од преко 10.000 гривна (нешто мање од 250 долара).

Опасно бекство

Многи Украјинци бирају да побегну у иностранство да би избегли мобилизацију, што није ни лако ни безбедно.

Британски "Гардијан" разговарао је са Мирославом који је напустио Украјину у октобру 2023. Са собом је понео само мали ранац и цео дан ходао кроз поља и шуме док није стигао до Мађарске. У једном тренутку приметио је граничне патроле и лежао сакривен у трави 40 минута. Коначно се провукао кроз рупу на граничној огради и отишао у станицу мађарске полиције. Тренутно је у Варшави. "Нисам желео да се борим. Бојим се да умрем", рекао је.

Једна од неколико рута за бекство је Тиса, река која раздваја Украјину и Румунију. У априлу су румунске власти тврдиле да је од почетка сукоба реку прешло преко 6.000 мушкараца, док су 22 погинула у покушају.

"Чињеница да би хиљаде Украјинаца радије ризиковале живот преласком реке него да се придруже украјинским снагама наглашава проблеме Кијева", примећује "Њујорк тајмс".

Од недавно постоји и нова рута за бекство преко транзитне зоне Молдавије на ауто-путу Одеса-Рени. Аутомобили не смеју да се заустављају, па их људи остављају на ауто-путу и ​​беже ка молдавском селу Паланца.

Мито

Свеприсутна неспремност Украјинаца да иду на фронт довела је до корупције великих размера у Украјини: мито за избегавање мобилизације креће се од 10.000 до 17.000 долара, рекли су за РИА Новости активисти из различитих региона. Цена зависи од броја посредника укључених у корупцијску шему, региона и удаљености до државне границе. Бекство из Кијева или околине је најскупље.

За горе наведене врсте такси, особа може бити уклоњена из базе података о регрутацији ако је пријављена у војну канцеларију. Ако особа није регистрована, помоћ у преласку границе кошта око 10.000 долара. Не постоје гаранције да ће, једном плативши своју слободу, особа избећи да буде касније регрутована.

Претходних година цене су се кретале од 2.000 до 3.000 долара, а до недавног пооштравања закона о мобилизацији, цена је остала стабилна на око 5.000 долара. А с обзиром на недавна дешавања у Украјини, највероватније ће расти.

image