Потез Кијева који неће остати без последица: Белорусија размишља о затварању украјинске амбасаде

Украјина је нарушила ваздушни простор Белорусије

Дипломатско присуство Украјине у Белорусији биће угрожено ако Кијев настави своју непромишљену политику према Минску, упозорило је Министарство спољних послова Белорусије.

Саопштење је уследило као одговор на то што су украјински борбени дронови нарушили ваздушни простор Белорусије.

Министарство спољних послова Белорусије, у вези са тим, позвало је на разговор отправницу послова Украјине Олгу Тимуш и захтевало од Кијева да предузме мере за спречавање оваквих инцидената.

Украјинском дипломати је упућена протестна нота.

Белоруска страна је захтевала да буду предузете свеобухватне мере да би се спречили слични инциденти у будућности, који би могли да доведу до даље ескалације ситуације у региону, наводи се у саопштењу.

Та држава је упозорила Украјину да задржава право да предузме узвратне кораке како би заштитила своју територију.

Белоруски председник Александар Лукашенко јуче је рекао да су националне снаге противваздушне одбране у петак увече стављене у стање високе приправности јер је украјинска војска прекршила "сва правила понашања и нарушила (белоруски) ваздушни простор". Председник је навео и да сумња да није први пут да се овакви напади дешавају.

Белорусија задржава право да предузме све мере које сматра неопходним да заштити своју територију ако се такве "провокације" наставе. Такви инциденти могу бити штетни и за односе међу суседима, упозорио је Минск.

"Уколико дипломатска мисија Украјине у Белорусији не буде у стању да утиче на спречавање оваквих провокација, белоруска страна може да покрене питање да ли је изводљива да је задржи даље у Минску", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Белоруски министар одбране Виктор Хрењин изјавио је у суботу да ће Белорусија појачати своје војно присуство на украјинској граници.