Свет

Штаб Трампове кампање саопштио да је био мета хакерског напада, оптужио Иран

Из Трампове кампање верују да Иранци стоје иза упада
Штаб Трампове кампање саопштио да је био мета хакерског напада, оптужио Иран© Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

Штаб за кампању бившег председника САД и републиканског председничког кандидата Доналда Трампа саопштио је да је био мета хакерског напада и да сумња да су ирански актери умешани у крађу и дистрибуцију осетљивих интерних докумената.

Портпарол Трампове кампање Стивен Чунг окривио је за хаковање, како је навео, "стране изворе непријатељске према САД", преноси "Гардијан".

"Ова документа су незаконито отели страни извори који су непријатељски расположени према Сједињеним Државама, са намером да се мешају у изборе 2024. и посеју хаос у нашем демократском процесу", навео је Чунг у саопштењу које је пренео Ројтерс.

Он је додао да је "нови извештај 'Мајкрософта' открио да су ирански хакери провалили у налог 'високо рангираног званичника' америчке председничке кампање у јуну 2024, што се поклапа са блиским временом када је председник Трамп изабрао свог потпредседничког кандидата."кандидат.”

Чунг је рекао да "Иранци знају да ће председник Трамп зауставити њихову владавину терора баш као што је то учинио у прве четири године у Белој кући."

Кампања је цитирала извештај "Мајкрософта" о наводним хакерима који су повезани са иранском владом који су "у јуну послали мејл о председничкој кампањи са компромитованог налога е-поште бившег вишег саветника".

Неименовани портпарол Савета за националну безбедност саопштио је да сваки извештај о неприкладном страном мешању схвата "изузетно озбиљно" и да осуђује сваку владу или ентитет који покушава да подрије поверење у демократске институције САД.

Мисија Ирана при Уједињеним нацијама је на питање агенције АП о тврдњама штаба Трампове кампање негирала да је умешана у хакерски напад.

"Иранска влада нема ни намеру, нити мотив да се меша у председничке изборе у САД", навела је иранска мисија у одговору.

Иран је дуго био осумњичен да води хакерске кампање усмерене на своје противнике на Блиском истоку и шире, наводи америчка агенција.

Техеран је дуго претио да ће узвратити Трампу због напада дроном 2020. године који је он наредио, а у којем је убијен истакнути генерал Иранске револуционарне гарде Касем Сулејмани.

Министарство правде САД прошле седмице је отпечатило кривичне пријаве против пакистанског држављанина који је повезан са Ираном, за кога се тврди да је планирао покушаје атентата на политичке личности у САД, укључујући потенцијално на Трампа.

image