Свет

Анкета: Харисова води у кључним државама, али...

Ново истраживање представља проблем бившем председнику, али предност демократа би могла бити мања него што се чини
Анкета: Харисова води у кључним државама, али...© Tanjug/AP/Julia Nikhinson

Нова анкета "Њујорк тајмса" и Колеџа "Сијена" показује да демократска кандидаткиња за председницу САД Камала Харис има предност над републиканским ривалом Доналдом Трампом од четири процентна поена у три кључне државе - Висконсину, Пенсилванији и Мичигену.

Подаци анкете, међутим, сугеришу да би трка у стварности могла бити далеко "теснија".

Харисова је испред Трампа за четири процентна поена у те три државе, односно 50 до 46 одсто међу могућим гласачима у свакој држави, према анкетама спроведеним од 5. до 9. августа.

Маргина грешке је између 4,8 и 4,3 процентна поена, а у анкетама је интервјуисано 1.973 могућа гласача, преноси Ројтерс.

Док анкета сугерише да је Харисова на добром путу да освоји убедљиву победу у све три државе, поглед на методологију испитивања указује да би вођство демократа могло бити илузија. На пример, 45 одсто испитаника у Мичигену гласало је за Бајдена 2020. године, док је 39 одсто изабрало Трампа. У стварности, Бајден је освојио Мичиген са мање од три бода, уместо шест колико су предвиђале анкете.

Слични диспаритети се могу видети у Пенсилванији, где узорковање анкете сугерише да је Бајден освојио државу за пет поена у 2020, у поређењу са 1,2 у стварности, и у Висконсину је била слична анкета, где је анкета показала да је Бајден победио осам поена, уместо 0,6.

Узевши у обзир овај превелики узорак демократа, Харис и Трамп су у статистичкој мртвој врућини у све три државе.

Ипсосова анкета објављена у четвртак показала је да Харисова води у председничкој трци над Трампом са 42 одсто према 37, односно пет процентних поена на националном нивоу.

Председник САД Џозеф Бајден одустао је од наставка трке за реизбор након лошег наступа у дебати са Трампом и подржао Харисову.

Подршка САД израелском рату у Гази, довела је до великих протеста и противљења против Бајденове администрације у овим савезним државама, а посебно у Мичигену од стране либералних, муслиманско-америчких и арапско-америчких група.

Како наводи Ројтерс, Харисова није показала суштинске разлике у политици у односу на Бајдена по питању Газе, али је њен улазак у трку променио динамику будући да су претходне анкете показивале да је Трамп имао предност над актуелним председником.

image