Свет

Ко губи има право да се љути? Кијеву за дефицит у буџету крив Запад

Министар финансија позвао је западне савезнике да се убрзају и пошаљу помоћ
Ко губи има право да се љути? Кијеву за дефицит у буџету крив Запад© Anadolu / Contributor

Министар финансија Украјине позвао је своје западне савезнике да убрзају исплату зајма од 50 милијарди долара, тврдећи да су кашњења у испоруци оружја допринела растућем буџетском дефициту због којег се Кијев мучи да нађе новац да плати своју војску.

Сергеј Марченко је за "Фајненшел тајмс" рекао да су споре испоруке оружја, посебно из САД, допринеле повећању војне потрошње од 12 милијарди долара.

Скок од 12 милијарди долара значи да ће Украјина ове године забележити дефицит који други владини званичници процењују на нешто мање од четвртине БДП-а, или 43,5 милијарди долара.

Конгрес је у априлу ове године одобрио директну америчку војну помоћ у вредности од 27 милијарди долара, али је испорука и даље "спора", рекао је Марченко. "Још нам недостаје неопходно оружје, муниција и гранате."

То значи да Кијев неће имати новца да исплати плате војницима, рекао је министар финансија и појаснио да су због кашњења платни пакети издвојени за крај 2024. искоришћени за "набавку неопходног наоружања и муниције" почетком ове године.

Западни савезници не финансирају директно плате украјинске војске, али недостатак америчког оружја и истовремени раст војних трошкова значи да ће Кијев морати да финансира сукоб смањењем потрошње, продајом државне имовине и повећањем пореза.

Министар финансија је рекао да опасна финансијска ситуација у земљи указује на потребу да САД и други обећају већу помоћ и убрзају напредак у вези са зајмом од 50 милијарди долара који су обећали лидери Г7.

"Украјина је у веома рањивој позицији", рекао је он, додајући да је зајам од 50 милијарди долара "магично решење" које би земљи омогућило да купи војне залихе и спречило је да се нађе у финансијској ситуацији која би алармирала њене повериоце, нпр. као ММФ.

Договор о "зајму" од 50 милијарди долара компликују преговори између САД и земаља ЕУ. САД желе гаранције да ће 260 милијарди евра остати замрзнути у догледној будућности и забринуте су да би Мађарска могла да блокира помоћ.

"Они нису спремни да то прихвате као хитну ствар за Украјину", рекао је украјински министар о ЕУ и 50 милијарди долара.

"Не можемо да правимо паузу у овом рату", рекао је Марченко. "Треба нам тај новац. А ако нема довољно подршке партнера, покушаћете да смислите како да пронађете овај новац у сопственим ресурсима."

Међутим - док влада спроводи мешавину реструктурирања дуга, приватизације и повећања пореза како би надокнадила свој дефицит - инвеститори верују да би Кијев требало да учини више на решавању проблема сиве економије у земљи.

"Украјинска влада треба да призна размере сиве економије и одмах почне да се бори против ње", рекао је Енди Хундер, шеф Америчке привредне коморе у Украјини.

image