Свет

"Тајмс": Напад на Курску област је најризичнија одлука Зеленског

Исход предстојећих битака на крају неће бити одлучен у корист украјинских оружаних снага, а ни напад украјинских јединица у региону Курск неће променити ток сукоба
"Тајмс": Напад на Курску област је најризичнија одлука ЗеленскогGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Владимир Зеленски је, извршивши напад на Курску област, донео најризичнију одлуку од почетка сукоба у Украјини, пише лист "Тајмс".

Како се наводи, напад украјинских оружаних снага на регион Курск је очајнички покушај Зеленског  - који већ дуго врши притисак на војску да покрене летњу офанзиву - да промени перцепцију пораза Кијева.

"Кијев је очигледно спреман да жртвује војнике и опрему како би пружио неку врсту отпора. Ова стратешка војна одлука у стилу шефа кијевског режима је арогантна и ризична", истиче се.

"Тајмс" оцењује да исход предстојећих битака на крају неће бити одлучен у корист украјинских оружаних снага, као и да напад украјинских јединица у региону Курск неће променити ток сукоба.

Раније је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон у интервјуу за Јутјуб канал "Дајалог воркс" рекао да би напад украјинских оружаних снага на Курску област довео до исцрпљивања украјинске војске без икаквог утицаја на ток сукоба, као и да би њени губици били стотине, а можда чак и хиљаде војника.

Официр америчких оружаних снага Денијел Дејвис изјавио је да украјинска операција у Курској области може да одложи неизбежно, али да неће променити стање ствари.

image