Свет

Тбилиси одолева притисцима: Лидер партије "Грузијски сан" одбио састанак са америчким сенаторима

Бидзин Иванишвили је лично објаснио својим америчким партнерима разлоге одбијања, открио је грузијски премијер Иракли Кобахидзе
Тбилиси одолева притисцима: Лидер партије "Грузијски сан" одбио састанак са америчким сенаторимаGetty © Thierry Tronnel/Corbis

Председник владајуће партије "Грузијски сан" Бидзин Иванишвили одбио је да се састане са америчким сенаторима током њихове посете тој земљи, изјавио је премијер Иракли Кобахидзе. 

Према његовим речима, Иванишвили је лично објаснио својим америчким партнерима разлоге одбијања. Међутим, премијер их није саопштио.

Упркос претњама са Запада, Грузија је претходно усвојила закон о страним агентима, након чега је Вашингтон обуставио помоћ Тбилисију.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да САД обустављају помоћ за Грузију, пошто акције њене владе нису у складу са тежњама да уђе у НАТО.

"Након антидемократских акција грузијске владе, 23. маја, најавио сам свеобухватну ревизију билатералне сарадње између Сједињених Држава и Грузије. Као резултат, САД обустављају помоћ у вредности од 95 милиона долара, која је директно усмерена на подршку Влади Грузије", рекао је Блинкен.

Осим тога, замрзнут је и процес интеграције Грузије у ЕУ.

"Намере актуелне грузијске владе нису јасне лидерима Европске уније. Закон о транспарентности страног утицаја је очигледно корак уназад. Такође, антизападна и антиевропска реторика је потпуно неспојива са декларисаним циљем уласка у Европску унију", оправдао је амбасадор ЕУ у Тбилисију Павел Герчински.

image