Свет

Извините, господине, да ли сте трудни? Британски лекари добили нове (политички коректне) смернице

Радиолози су сада обавезни да провере да ли су сви пацијенти, стари између 12 и 55 година - трудни
Извините, господине, да ли сте трудни? Британски лекари добили нове (политички коректне) смернице© Hulton Archive / Handout

Британским лекарима и медицинском особљу речено је да питају мушкарце да ли су трудни пре снимања, пише "Телеграф".

У оквиру смерница за "инклузивност", радиографима у више болница је речено да морају да провере да ли су пацијенти старости од 12 до 55 година трудни, без обзира на пол.

Смернице су написане након инцидента у којем је транс мушкарац који није знао да је трудан, отишао на ЦТ скенирање. Циљ "инклузивних смерница" је да обучи  особље Националне здравствене службе да "не доноси претпоставке" о људима и укључе трансродне, небинарне и интерсексуалне пацијенте.

Радиографи су листу рекли да су мере довеле до тога да су мушкарци напуштали заказане прегледе, док су жене завршавале у сузама због "инвазивних" питања о плодности.

Пацијенти су такође приморани да попуњавају формуларе за трудноћу и наведу пол при рођењу, жељено име и заменице и читају "смешне" изјаве о људима који су рођени са варијацијама у полним карактеристикама.

Активисти упозоравају да је пракса "понижавајућа" за пацијенте и позвали медицинске званичнике Уједињеног Краљевства да се "врате здравом разуму".

image