Свет

Кина пружила подршку Ирану: Спремни смо да одржавамо блиску комуникацију

Министар спољних послова Кине Ванг Ји је поновио осуду Пекинга због убиства шефа Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану 31. јула
Кина пружила подршку Ирану: Спремни смо да одржавамо блиску комуникацијуGetty © Andy Wong-Pool

Кина подржава Иран у одбрани свог "суверенитета, безбедности и националног достојанства", рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји вршиоцу дужности министра спољних послова Ирана у телефонском разговору, наводи се у саопштењу кинеског Mинистарства спољних послова, а преноси Ројтерс.

У телефонском разговору, Ванг је поновио осуду Пекинга због убиства шефа Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану 31. јула, рекавши да је напад нарушио суверенитет Ирана и угрозио регионалну стабилност.

Иран и Хамас оптужили су Израел да је извршио напад у којем је убијен Ханије. Израел није преузео нити негирао одговорност за убиство, што је подстакло забринутост да се рат између Израела и Хамаса у Појасу Газе претвара у шири блискоисточни рат.

Иран је обећао да ће "оштро казнити" Израел због убиства.

Ванг је рекао Алију Багерију Канију, вршиоцу дужности иранског министра спољних послова, да је убиство Ханијеа "директно подрило процес преговора о прекиду ватре у Гази и нарушило регионални мир и стабилност", саопштило је кинеско министарство спољних послова.

"Кина подржава Иран у одбрани свог суверенитета, безбедности и националног достојанства у складу са законом и у његовим напорима да одржи регионални мир и стабилност, и спремна је да одржава блиску комуникацију са Ираном", рекао је Ванг.

Ирански председник Масуд Пезешкијан предложио је у недељу Абаса Аракчија за министра спољних послова земље. Аракчи је био главни ирански преговарач у нуклеарним преговорима од 2013. до 2021. године.

image