Свет

Ватра гута Атику: Пламен код Атине и до 25 метара, евакуација становника (ФОТО/ВИДЕО)

У гашењу пожара учествује око 1.000 ватрогасаца, што професионалних, што добровољних, као и мештани
Ватра гута Атику: Пламен код Атине и до 25 метара, евакуација становника (ФОТО/ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Derek Gatopoulos

Пожар који је у недељу избио на североистоку Атике, 35 километара од Атине, и даље бесни, а ватрогасци су током ноћи безуспешно покушавали да обуздају ватрену стихију.

Дужина ватреног фронта је 20 километара, а становници локалних насеља добили су упозорење да се спреме на евакуацију, пише "Катимерини".

Гашење пожара отежава ветар, чије се јачање очекује у наредним сатима.

Грчка полиција (ЕЛАС) апеловала је на грађане да избегавају свако кретање према подручјима захваћеним пожарима и да се, ради властите безбедности, придржавају издатих упутстава за евакуацију подручја.

Премијер Грчке Киријакос Мицотакис обишао је данас оперативни Координациони центар за операције и управљање кризама (ЕСКЕДИК) Министарства за климатску кризу и цивилну заштиту, где је добио најновије информације о пожару који од јуче бесни на Атици.

Он је у центру обавештен о акцији гашења пожара, распоређивању ваздушних снага, капацитетима, а са њим у друштву био је министар за климатске кризе и цивилну заштиту Василис Кикилиа, преноси портал Прототема.

Такође, на грађане је апеловано да омогуће несметано кретање ватрогасних возила.

Осим насеља, због пожара су евакуисане Дечја и Војна болница у месту Пантели. У пожару је учествовало пет хеликоптера, а евакуисани су и манастир Агиос Ефраим у области Анатолија, као и манастир Пентели.

У општини Дионис изгорело је неколико резиденција, а мало пре зоре становницима насеља Неа пантелија наређено је да се евакуишу.

У гашењу пожара учествује око 1.000 ватрогасаца, што професионалних, што добровољних, као и мештани, као и око 35 летелица, пише портал "Товима".

У Центру за мобилне операције ОЛИМПОС, који је постављен у Капандритију, током целе ноћи био је присутан регионални гувернер Атике Никос Хардалиас, који је истакао да регион Атика остаје у пуној приправности ради заштите грађана и да је од првог тренутка избијања пожара у Варнавасу на терену био механизам Цивилне заштите, са свим својим људством и средствима који су помогли, где год и кад год се то затражи, "одмах и ефикасно".

Пожар, који је избио у недељу око 15 часова брзо је напредовао ка језеру Маратон, важном резервоару који снабдева Атину водом, рекао је пуковник Василис Ватракојанис, портпарол ватрогасне службе.

Број оштећених кућа још увек није познат.

Ватракојанис је рекао да су ветрови достизали снагу олује у области пожара, а пламен је био виши од 25 метара. Небо изнад Атине замрачило се од густог дима.

image