Командант Бундесвера: Немачка да буде спремна за рат са Русијом за пет година

Михаел Гис је рекао да му унутрашњи сат који има као војник, говори да ће Немачка за пет година морати да буде отпорна и спремна као друштво да поднесе спољну војну претњу

Немачка би требало да буде спремна за војни конфликт широких размера са Русијом за пет година, изјавио је командант регионалне команде Бундесвера у Хамбургу Михаел Гис.

"У Немачкој смо данас миљама далеко од тога да спознамо спољну претњу, док су људи у балтичким земљама или Пољској, на пример, у сасвим другачијој ситуацији", рекао је Гис у интервјуу за немачки лист "Велт".

Он је додао да му, унутрашњи сат који има као војник, говори да ће Немачка за пет година морати да буде отпорна и спремна као друштво да поднесе спољну војну претњу.

Берлин је у марту 2023. почео да разрађује свој "Операциони план Немачка", стратегију националне војне припремљености уз партнерство НАТО.

Гис је навео да тај план предвиђа да се Немачка припреми "за конвенционални напад Русије за пет година".

Он је додао да је Русија већ ангажована у хибридном рату против НАТО-а, пошто већ неколико година изводи сајбер-нападе, саботаже и кампање дезинформација.

"Читава Немачка мора се спремити за рат", поручио је Гис.

Колумниста "Шпигла" Расмус Бухштајнер детаљно је описао "Оперативни план Немачке".

"У случају да дође до ескалације на источном крилу НАТО блока, стотине хиљада војника мораће да буде прераспоређено. У тајном документу Бундесвера разрађен је акциони план у случају таквог развоја догађаја", пише он.

По његовим речима, приоритетну улогу у снабдевању источног крила имао би ауто-пут А2, који се протеже од Оберхаузена у западној Немачкој до Берлина.

Ако дође до заоштравања ситуације, планирано је да се из Холандије, Белгије и западних региона земље пребаци око 800.000 војника и 200.000 јединица технике, истиче се у тексту.

Како даље наводи Бухштајнер, операција би могла да траје од три до шест месеци, а војни конвој би се у том случају протезао на 13.000 километара.

Како је прецизирано, осигуравање безбедности ауто-пута А2 захтевало би координацију полиције са другим цивилним органима.

"Шпигл" наводи да би мост Хоенварте преко Елбе северно од Магдебурга, дугачак скоро 1.200 метара, био једно од уских грла: у случају саботаже или ракетног напада, А2 ће бити потпуно парализован.

"Конвоји би требало да имају могућност да се зауставе на сваких 300-500 километара. Потребни су и алтернативни правци ако не буде могуће користити главне руте", пише колумниста.

У документу названом "Оперативни план Немачке" као главни задатак се наводи обезбеђивање распоређивања и снабдевање НАТО трупа горивом, храном и лековима.