Свет

Европа прети: Иран и његови сателити да се уздрже од напада на Израел

Британски премијер Кир Стармер, француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц упозорили су да ће Иран сносити одговорност уколико се одлучи на такав корак
Европа прети: Иран и његови сателити да се уздрже од напада на Израел© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Иран ће "сносити одговорност" за сваки удар против Израела "који би довео до ескалације напетости у региону" и који би угрозио могућности о постизању споразума о прекиду ватре и ослобађању талаца из Појаса Газе, поручено је у заједничком саопштењу Велике Британије, Француске и Немачке.

Британски премијер Кир Стармер, француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц позвали су Иран "и његове сателите" да се уздрже од напада, додајући да се слажу са земљама посредницама, односно САД, Египтом и Катаром, да не сме бити више одлагања у преговорима између Хамаса и Израела, преноси "Политико".

Претходно је портал "Аксиос" пренео да израелске безбедносне службе сматрају да би до напада Ирана на ту земљу могло доћи у наредним данима.

Иран је упозорио да ће у знак одмазде напасти Иран након што је у Техерану убијен лидер Хамаса Исмаел Ханије, за шта Израел није преузео одговорност.

image