Свет

"Прање" биографије Камалиног потпредседника: "Волц је само хтео да захвали Џеј Ди Венсу"

Републикански кандидат за потпредседника Џеј Ди Венс, који је служио у маринцима, критиковао је Волца, рекавши да мисли да је срамно да припремате своју јединицу за Ирак, обећате да ћете ићи до краја са њима, а онда се повучете пре самог одласка
"Прање" биографије Камалиног потпредседника: "Волц је само хтео да захвали Џеј Ди Венсу"© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Изборни штаб демократског председничког кандидата Камале Харис и кандидата за потпредседника Тима Волца покушавају да "поправе" ситуацију у вези са видеом у којем гувернер Минесоте говори о томе како је носио оружје у рату, док и даље тим поводом круже питања о његовој војној служби.

Осуде јавности настале су због недавно објављеног видеа из 2018. у којем Волц говори против оружја и залаже се за његову контролу, преноси "Вашингтон тајмс".

"Морамо осигурати да ратно оружје какво сам ја носио у рату буде једино место за њега", казао је Волц.

Он је служио 24 године у америчкој Националној гарди, али никада није био распоређен у активној борбеној зони.

"Гувернер Волц никада не би увредио или потценио било коју америчку службу и њен допринос земљи – он заправо захваљује сенатору Венсу што је ризиковао свој живот за нашу земљу. То је амерички начин", навела је портпаролка кампање Лорен Хит.

Она је додала да се гувернер "погрешно изразио", износећи аргументе зашто ратно оружје никада не треба да буде на улицама или у учионицама.

"Он је руковао оружјем у рату и чврсто верује да су само припадници војске обучени да носе смртоносно оружје, треба да му имају приступ, за разлику од Доналда Трампа и Џеј Ди Венса који дају приоритет оружаном лобију у односу на нашу децу", рекла је Хитова.

Волц, који је у фокусу пажње јавности откако је постао демократски кандидат за потпредседника, критикован је због изјава као што је она из видеа из 2018. када је сугерисао да се ангажовао у борби.

Кроз читаву политичку каријеру, Волца прате критике да је "улепшао" свој војни досије, наводи "Вашингтон тајмс".

Такође му је замерено због повлачења из војне службе 2005. када је завршио војну каријеру пре него што је његова јединица требало да буде распоређена у Ираку и кандидовао се за Конгрес.

Републикански кандидат за потпредседника Џеј Ди Венс, који је служио у маринцима, критиковао је Волца због тога, рекавши да мисли да је срамно да припремате своју јединицу за Ирак, обећате да ћете ићи до краја са њима, а онда се повучете пре самог одласка.

Пелосијева: Волцу украли храброст

И бивша председница Представничког дома САД Ненси Пелоси стала је у одбрану Тима Волца, рекавши да је напад на њега "крах идеја његових противника", и оптужила републиканце да су Камалином адуту за потпредседника "украли храброст".

"Немају шта да кажу, па измишљају догађаје. Он је дошао у Конгрес и изабран за највишег демократу у Комитету за борачка питања где је направио историјски напредак за ветеране, највише од Другог светског рата",  рекла је Пелосијева за Ем-Си-Ен-Би-Си.

Она је нагласила да се Волц заправо пензионисао месецима пре него што је његовој јединици издато наређење за мобилизацију.

"Он је био доследан патриотски храбри Американац", додала је она, пише "Политико".

Од када се сазнало за избор Тима Волца за кандидата за потпредседника САД, није прошло много да се обелодани да је Камалин адут годинама лагао да је напустио Националну гарду са рангом вишег подофицира.

Како преноси "Њујорк пост", ражалован је са места саветника команданта јер је побегао када је његова јединица позвана да служи у Ираку 2005. године.

image