Свет

Израелски министар одбране пренео америчком колеги да Иран спрема војни напад широких размера

Како је навео Пентагон у саопштењу које је објављено након Остиновог разговора са израелским министром одбране, амерички државни секретар је поновио посвећеност САД да предузме све да одбрани Израел
Израелски министар одбране пренео америчком колеги да Иран спрема војни напад широких размераGetty © Ariel Hermoni/Anadolu Agency via Getty Images

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је свом америчком колеги Лојду Остину да се Иран припрема за војни напад широких размера на Израел, пренео је портал "Аксиос".

Како се наводу у саопштењу израелског Министарства одбране, Галант и Остин су размотрили оперативну и стратешку координацију, као и спремност израелске војске да одговори на претње Ирана.

У међувремену је министар одбране САД Лојд Остин наредио распоређивање америчке подморнице са крстарећим ракетама у региону Блиског истока, саопштио је Пентагон.

То је редак случај да Пентагон јавно најави распоређивање подморнице, пренео је Ројтерс.

Како је навео Пентагон у саопштењу које је објављено након Остиновог разговора са израелским министром одбране, амерички државни секретар је поновио посвећеност САД да предузме све да одбрани Израел, наглашавајући да Вашингтон јача положаје и способности америчких снага широм Блиског истока.

Америчка војска је већ раније саопштила да ће разместити додатне авионе ловце и борбене бродове морнарице у регион како би појачала израелску одбрану.

Локалне новинске агенције у петак су цитирале изјаву заменика команданта Иранске револуционарне гарде да је Иран спреман да изврши наређење врховног команданта ајатолаха Али Хамнеија да "строго казни" Израел због убиства лидера палестинске групе Хамас Исмаила Ханијеа у Техерану 31. јула.

image