Скот Ритер: Авиони Ф-16 су пропагандни корак – неће ништа променити на фронту

Ако успеју да успешно испоруче ове Ф-16 Украјини – Русија ће уништити базе. А ако Украјина покуша да употреби ове ловце против руских снага, они ће бити оборени, каже бивши амерички обавештајац

Авиони Ф-16 које је Украјина добила од Запада су ту ради пропаганде, рекао је амерички војни стручњак Скот Ритер, коментаришући тврдњу новинара немачког портала "Гегенпол" да су ови авиони виђени како круже изнад Кијева. 

"Ф-16 су авиони стари 40 година који су ојачани ракетама ваздух-ваздух. Не знамо да ли су они стационирани у украјинским базама или не. Према гласинама, ови ловци се налазе у румунским базама, полећу из Румуније, и из пропагандних циљева круже небом изнад Одесе и Кијева, а затим поново слећу у Румунију. Уколико ови авиони икада буду учествовали у борбама са Русима у ваздуху или у борбеним мисијама ваздух-земља, након чега би се вратили на аеродроме у Румунији, онда ће руске снаге уништити ове аеродроме, пошто би у овом случају Румунија постала директан учесник у сукоба", упозорио је Ритер. 

Бивши амерички обавештајац додаје да Украјина треба да пронађе место са којег би са њене територије ови авиони могли да полећу. Ипак, истиче, да је до сада Русија увек успевала да уништи сваку базу, коју су Украјинци покушали да користе у циљу каснијег коришћења Ф-16. 

"Ако успеју да успешно испоруче ове Ф-16 Украјини – Русија ће уништити ове базе. А ако Украјина покуша да употреби ове ловце против руских снага, они ће бити оборени. Ови Ф-16 уопште ништа не мењају, то је 100 одсто пропагандни потез", објаснио је Ритер.

Подсетимо, дугоочекивани авиони Ф-16, према речима Владимира Зеленског, стигли су недавно у Украјину, годину дана након што је Вашингтон одобрио њихову испоруку. Према писању часописа "Економист", Кијев је добио првих десет од 79 америчких борбених авиона које је Вашингтон најавио за Кијев. До краја године, како се наводи, очекује се да ће Украјина добити још десет оваквих авиона. 

Руска страна у међувремену је потврдила да су авиони Ф-16 били примећени изнад нових региона од 7. августа ове године и то у правцу града Херсона, док су неки појединци већ почели да каче снимке авиона Ф-16 на небу изнад Одесе. 

Москва понавља да ови авиони, као и свако друго западно оружје које се испоручује Кијеву, неће променити исход сукоба, те да ће га само продужити.