Свет

Бела кућа страхује од оштрог одговора Русије због напада на Курску област

Украјинци само желе пажњу Америке овим нападима, рекао је професор на Ратном колеџу америчке војске и ветеран рата у Ираку Џон Нагл
Бела кућа страхује од оштрог одговора Русије због напада на Курску област© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Америчка администрација страхује од масовног напада руских снага на критичну инфраструктуру Украјине као одговор на "ризичну" операцију Кијева у Курској области, пише "Волстрит џорнал".

Ризици украјинског продора у Курску област су у томе што ће Оружане снаге Украјине наставити постепено да губе позиције на свим деловима фронта где се спроводи Специјална војна операција.

Крајњи циљ остаје нејасан, пошто украјинским снагама недостаје и људи и оружја, а на истоку кијевске трупе имају потешкоћа да обуставе руско напредовање, наглашава амерички лист.

Истовремено, наводе да поједини амерички званичници страхују да би напад на руске снаге на њиховој територији могао да изазове "оштар одговор" Русије.

Професор на Ратном колеџу америчке војске и ветеран рата у Ираку Џон Нагл сматра да Украјина покушава да привуче пажњу свог главног спонзора, САД, нападом на Курску област уочи америчких председничких избора.

"Украјинци само желе пажњу овим нападима", рекао је он.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов је рекао да је украјинска војска напала границу ка Курској области са око 1.000 војника с намером да заузму тај део територије. 

Масовни напад украјинских оружаних снага на Курску област почео је 6. августа. У региону је више пута проглашавана ракетна опасност, након чега је уведена ванредна ситуација федералног нивоа.

Локално становништво се евакуише у бројне регионе Руске Федерације.

Према једном од последњих саопштења руског Министарства одбране, украјинске снаге су од почетка напада на Курску област изгубиле до 1.120 војника и 140 јединица војне технике.

image