Немачки политичари позвали ЕУ: Укините контроле на унутрашњим границама, прошла су такмичења

Немачка влада регистровала је неколико граничних прелаза за проверу путника као изузетке од Шенгенске зоне путовања без граница како би се зауставиле нерегуларне миграције

Немачки политичари из странке Зелених упутили су отворено писмо председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен у којем су позвали ЕУ да укине контроле на неколико немачких граничних прелаза јер сматрају да се тиме крши Шенгенски споразум.

Они су у писму изразили забринутост у вези са стационарним граничним контролама које је увело немачко Министарство унутрашњих послова на границама са Пољском, Чешком, Аустријом и Швајцарском и поручили да се ове контроле морају обуставити након завршетка Олимпијских игара и Европског фудбалског првенства.

Немачка влада регистровала је неколико граничних прелаза за проверу путника као изузетке од Шенгенске зоне путовања без граница како би се зауставиле нерегуларне миграције, а Зелени су у писму критиковали контроле унутрашњих граница и изразили забринутост због угрожавања Шенгенске зоне.

У писму се тврди да тренутне контроле нису у складу са правилима која важе за изузетке од правила Шенгена, преноси "Еурактив".

Међу потписницима писма су посланици Европског парламента Ана Кавацини и Ерик Маркуард, као и чланови немачког парламента Филиц Полат и Марсел Емерих.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер увела је у октобру прошле године стационарне контроле на границама са Чешком, Пољском и Швајцарском због пораста илегалних прелазака границе, док провере на граници са Аустријом трају од 2015. године.

Привремене контроле на свим немачким границама током Европског фудбалског првенства и на француско-немачкој граници током Олимпијских игара довеле су до позива да се контроле свуда региструју као трајни изузеци.