Свет

"Ванземаљац" или "пали анђео": Да ли су организатори ОИ на затварању опет провоцирали

Британски "Гардијан" пренео је да су утисци поводом збуњујућег перформанса на церемонији затварања Олимпијских игара 2024. помешани, а чак ни француски листови нису били одушевљени
"Ванземаљац" или "пали анђео": Да ли су организатори ОИ на затварању опет провоцирали© Photo by VCG/VCG via Getty Images

Након бројних критика на рачун организатора Олимпијаде због скандалозног "бласфемичног", "сатанистичког" и "воук" отварања, све очи су биле упрте у јучерашњу церемонију затварања. Међутим, шта су Французи синоћ покушали да прикажу - нико није сасвим сигуран.

Церемонија затварања трајала је више од три сата, завршена је ватрометом, а у њој је учествовало око девет хиљада спортиста. На самом крају интонирана је химна Сједињених Америчких Држава.

Док су поједини медији и корисници друштвених мрежа у свему томе видели "спектакуларан научнофантастични светлосни шоу након кога је Том Круз са крова стадиона однео олимпијску заставу у Лос Анђелес", други су све тумачили као "застрашујући сатанистички перформанс у коме је централна фигура представљала палог анђела".

"Љубитељи Олимпијаде се питају зашто је церемонија затварања 'тако застрашујућа', a неки је описују као сатанистичку", пише амерички "Мирор Ју-ЕС". 

"Барем нема ЛГБТ штрумфова", "А да само укину церемоније затварања и отварања?, "Почели су мрачно, завршавају мрачно", само су неки од коментара на "Иксу".

Британски "Гардијан" пренео је да су утисци поводом збуњујућег перформанса помешани, а чак ни француски листови нису били одушевљени:

"Већину времена нисмо баш разумели шта се дешава. И нисмо били једини", поштено је признао "Паризијен".

Највише пажње привукао је сегмент у коме необична златна фигура "са друге планете" праћена плесачима пролази кроз мрачан и задимљен простор, коју су неки гледатељи назвали "ванземаљцем", други симболом Сатане, а они најдуховитији "пливачем након што изађе из Сене". 

Многи су веровали да ће након проблематичног отварања које је, између осталог, укључивало и пародирање Тајне вечере, организатори "примирити" и приредити церемонију коју може да гледа свака породица. Уочи затварања саопштили су да кроз перформанс "желе да поделе снажну поруку и понуде гледаоцима истински импресивно путовање у прошлост (преко Игара), али и будућност на крају времена". 

Да ли је посреди још једна провокације, или "онај који се једном опече и у јогурт дува", остало је, чини се, на гледаоцима да сами закључе. 

image