Свет

Бивши шеф "Твитера" против садашњег: Маска би требало ухапсити

Брус Дејсли упоредио је технолошке милијардере са неодговорним олигарсима
Бивши шеф "Твитера" против садашњег: Маска би требало ухапситиGetty © Anna Moneymaker / Staff

Илон Маск би требало да се суочи са "личним санкцијама" па чак и "налогом за хапшење" ако се утврди да је на својој платформи позивао на немире, оценио је бивши извршни директор "Твитера" Брус Дејсли.

Није у реду да се милијардеру, власнику Икса и другим технолошким руководиоцима, дозволи да сеју раздор без личних ризика, написао је Дејсли у ауторском тексту за "Гардијан".

Према његовом мишљењу, британски премијер Кир Стармер требало би да "појача" законе о безбедности на мрежи и размисли о томе да ли је медијски регулатор, Офком, "способан да се носи са брзим акцијама људи попут Маска".

"По мом искуству, та претња личним санкцијама је много ефикаснија за руководиоце него ризик од корпоративних казни", навео је Дејсли и појаснио да би такве санкције могле да утичу на стил живота технолошких милијардера.

Влада Велике Британије позвала је платформе друштвених медија да се понашају одговорно након што су Британију захватили немири после убиства у Саутпорту прошлог месеца. Премијер је окривио друштвене мреже да су дозволиле ширење лажних тврдњи да је нападач био азилант.

Маск је у једном тренутку написао да је у Великој Британији "грађански рат неизбежан", што су британске власти назвале "неприхватљивим" понашањем.

Дејсли, који је радио на Твитеру (сада Иксу) од 2012. до 2020, описао је Маска као некога ко је "преузео улогу тинејџера без слушалица у аутобусу који ствара много буке".

"Маскове акције би требало да буду позив за буђење Стармеровој влади да тихо донесе законе да врати контролу над оним што се колективно слажемо да је дозвољено на друштвеним медијима", навео је Дејсли.

Треба да се запитамо, наставља он, "да ли смо вољни да дозволимо олигарху милијардеру да кампује поред обале Велике Британије и да пуца на наше друштво".

Дејсли је оценио да је идеја бојкота бесмислена и додао да би Маска и његове колеге требало подсетити да сносе кривичну одговорност за своја дела према постојећим законима.

image