САД "приватно разговарају" са Украјином о употреби ракета АТАЦМС за нападе на Русију

Владимир Зеленски је на свом Телеграм каналу написао да ће добити неопходне дозволе од својих америчких партнера

САД приватно разговарају са Украјином о могућности употребе ракета дугог домета АТАЦМС за нападе на руске војне базе, рекао је заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател.

"Нећу улазити у приватне дипломатске разговоре са нашим украјинским партнерима", рекао је он одговарајући на питање да ли је дошло време да се "Украјинцима дају слободне руке" у коришћењу АТАЦМС-а за напад на руске војне циљеве.

Истовремено, званичник је појаснио да је став Вашингтона по овом питању остао непромењен.

У исто време, Владимир Зеленски је на свом Телеграм каналу написао да ће добити неопходне дозволе од својих америчких партнера.

"Министарство одбране и дипломате треба да доставе списак неопходних радњи са наше стране како бисмо добили дозволу од наших партнера да користимо далекометно оружје за заштиту наше територије", написао је он.

Средином јула, заменица секретара за штампу Пентагона Сабрина Синг рекла је да САД "нису дале сагласност Украјини да користи ракете АТАЦМС за дубоке ударе по руској територији". Касније је агенција АФП јавила да кијевске власти врше притисак на Американце да укину ову забрану.

"Вашингтон пост" је, позивајући се на неименованог саветника Владимира Зеленског, прошле недеље писао да украјински званичници од Вашингтона траже дозволу да ове ракете дугог домета користе за напад на руске ваздушне базе. Према наводима тог листа, у Кијеву верују да би им то "омогућило да задрже део Курске области".