Савет Европе забринут: Позвао Бугарску да не усвоји закон о геј пропаганди

Власти морају да се боре против дискриминације и непријатељске реторике према ЛГБТ заједници, посебно уочи избора, поручио је Комесар Савета Европе за људска права Мајкл О'Флаерти

Комесар Савета Европе за људска права Мајкл О'Флаерти позвао је бугарског председника Румена Радева да не потписује закон о забрани такозване "геј пропаганде" у школама.

Како преноси портал "Европска истина", О'Флаерти је изразио "дубоку забринутост" због закона који је усвојио бугарски парламент о забрани такозване ЛГБТ пропаганде у школама.

"Позивам бугарског председника Радева да не потписује тај закон. Власти морају да се боре против дискриминације и непријатељске реторике према ЛГБТ заједници, посебно уочи избора", поручио је додао је О'Флаерти.

Подсетимо, Бугарски парламент је 8. августа донео измене Закона о образовању, у коме се забрањује ЛГБТ "пропаганда" у школама.

Измена, коју је предложила странка "Препород", усвојена је великом већином, са 159 гласова за, 22 против и 12 суздржаних.

Левичари и групе за права ЛГБТ особа овај потез су оценили као облик дискриминације.

Изменама закона забрањује се у образовном систему, на било који начин, директно или индиректно, пропаганда, промоција или подстицање идеја и погледа повезаних са нетрадиционалном сексуалном оријентацијом и/или родним идентитетом осим биолошког, пренео је "Монд".

У 2021. Мађарска је такође донела сличан закон, забрањујући ЛГБТ пропаганду усмерену према малолетницима.