Свет

Два напада Хута јутрос у Црвеном мору, до сада потпопљено више од 70 бродова

Напади се дешавају у тренутку када савезник Јемена, Иран, разматра напад на Израел због убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханија 31. јула у Техерану
Два напада Хута јутрос у Црвеном мору, до сада потпопљено више од 70 бродоваGetty © Mohammed Hamoud/Getty Images

Јеменска Хути извршили су јутрос два напада на бродове у Црвеном мору.

Први напад догодио се око 115 километара јужно од лучког града Ходејде, који држе Хути, саопштио је Британски војни центар за поморске трговинске операције (УКМТО), а други се догодио само неколико сати касније, око 180 километара северозападно од Ходејде, преноси АП.

Напади се дешавају у тренутку када савезник Јемена, Иран, разматра напад на Израел због убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханија 31. јула у Техерану.

Напади Хута пореметили су трговину која се одвија поморском рутом кључном за трговину између Азије, Европе и Блиског истока а, како саопштава америчка агенција, Хути су изазвали најинтензивнију борбу коју је америчка морнарица доживела после Другог светског рата.

Хути су до сада напали више од 70 пловила у кампањи од почетка рата у Гази. Запленили су једно пловило, а два су потопили.

Хути су саопштили да су њихови напади усмерени на бродове повезане са Израелом, Сједињеним Америчким Државама и Британијом.

image