Амерички сенатор позвао западне пилоте да управљају украјинским Ф-16

Према његовим речима, Ф-16 ће бити уведени у борбу у скорије време

Амерички сенатор Линзи Грејем позвао је пилоте са Запада да дођу и "боре се за слободу" у Украјини, док Кијев не буде завршио обуку сопствених ваздухопловаца, будући да украјинска војска нема довољно пилота за управљање скоро пристиглим борбеним авионима Ф-16.

"Ако сте пензионисани пилот Ф-16 и желите да се борите за слободу, запослиће вас овде", рекао је Грејем током конференције за медије у Кијеву и додао:

"Они (Украјинци) у државама НАТО траже пензионисане пилоте борбених авиона вољне да дођу и помогну им, док не обуче сопствене пилоте".

Према његовим речима, Ф-16 ће бити уведени у борбу у скорије време.

Подсећања ради, лидер кијевског режима Владимир Зеленски је почетком августа, када је потврдио да су први Ф-16 стигли у Украјину, признао да украјинска војска нема довољно пилота за све авионе које је Запад обећао и додао да "се доста момака сада обучава".

Ови пилоти тренутно се обучавају у САД и Данској, а није познато да ли је и нови центар за обуку у Румунији почео са радом. У јуну, званичник Пентагона је за "Политико" изјавио да ће укупно 20 украјинских пилота завршити обуку до краја године, а претпоставља се да је управо толико Ф-16 Украјина и добила у првој испоруци.

Са друге стране, "Вашингтон пост" је крајем јула пренео информацију да ће до краја лета свега шест украјинских пилота завршити обуку за Ф-16, "због ограниченог броја места на програму и константних одлагања". 

Истовремено, неименовани званичник украјинске војске рекао је да су "десетине" пилота одређене за обуку на Ф-16, али да је ограничен број инструктора и капацитета за обуку приморао Украјину да шаље једну по једну групу пилота и техничара.

Четири месеца часова енглеског језика у Великој Британији за учење кључне терминологије претходе раду са авионом, што читаву обуке чини процесом за који је потребно годину дана, чак и за искусне пилоте, пише "Вашингтон пост". Такође, Украјина није у стању пошаље превише искусних пилота на тако дуго одсуство, јер су јој они потребни за борбене операције, изјавио је поменути украјински званичник.