Грузија прогласила Сакашвилија за издајника

Бившег председника Грузије владајућа партија земље прогласила је за издајника због рата из 2008. године

Бивши председник Грузије Михаил Сакашвили покренуо је рат са Русијом у августу 2008. године по наредби споља, наводи се у тексту владајуће партије Грузијски сан - Демократска Грузија.

"Чињеница је да у августу 2008. Сакашвилијеве авантуристичке акције нису биле резултат његове менталне нестабилности, већ инструкција споља и добро испланиране издаје. За успостављање дугорочног мира и стабилности у земљи неопходно је организовати јавно правни процес како би јавност једном за свагда сазнала ко је починио велеиздајнички злочин против наше земље и народа", наводи се у тексту, преноси Телеграм канал "Пул 3".

У ноћи 8. августа 2008. грузијске трупе су напале Јужну Осетију и уништиле њен главни град Цхинвали.

Русија је, штитећи становнике Јужне Осетије, од којих су многи прихватили руско држављанство, као и руске миротворце који су били у региону, а који су, такође, били нападнути, послала трупе и, након пет дана борби, избацила одатле грузијску војску. На челу руске државе тада је био Дмитриј Медведев.

Москва је 26. августа исте године признала суверенитет Јужне Осетије и још једне грузијске аутономне покрајине Абхазије. Руско руководство је објаснило да ово признање одражава постојеће реалности на терену и да не подлеже ревизији. 

Ипак, Грузија и даље не признаје Абхазију и Јужну Осетију и сматра их својим регионима.

Сакашвили, који је сада држављанин Украјине, напустио је Грузију 2013. године, након чега су против њега у земљи покренута четири кривична поступка. Он је у одсуству осуђен на девет година затвора, а неколико поступака и даље је на разматрању. 

Сакашвили је затим у октобру 2021. тајно допутовао у Грузију, али је приведен, те оптужен за илегалан прелазак границе. У мају 2022. године, због нарушеног здравственог стања, пребачен је у приватну клинику у Тбилисију "Вивамед", где се тренутно налази.