Свет

САД траже од Турске да убеди Иран да смањи напетост на Блиском истоку

Турска чини све што може да не дође до ескалације на Блиском истоку, изјавио је амерички амбасадор у Анкари
САД траже од Турске да убеди Иран да смањи напетост на Блиском истокуGetty © Bill Clark/Roll Call

САД траже од Турске и других савезника који одржавају односе са Техераном да убеде Иран да смањи напетости на Блиском истоку, изјавио је амерички амбасадор у Турској Џеф Флејк.

"Тражимо од свих наших савезника, који имају било какве односе са Ираном, да га убеде да смањи напетости, а то укључује и Турску", рекао је Флејк на округлом столу у Истанбулу, на крају свог мандата у Турској, пренео је Ројтерс.

Према његовим речима, Турска чини све што може да не дође до ескалације.

Говорећи о билатералним односима, Флејк је рекао да мисли да су односи САД и Турске сада "бољи него што су били пре неког времена."               

Он је истакао "корисну улогу" коју је Турска одиграла почетком августа у највећој размени заробљеника између САД и Русије од Хладног рата у Анкари.               

"Они нису били укључени у преговоре, али када је реч о логистици, имали су значајну улогу", додао је амерички амбасадор.

Иран је запретио великим нападом на Израел у знак одмазде за убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану прошлог месеца, иако Тел Авив није нити негирао нити преузео одговорност, пренео је "Тајмс оф Израел".

Израел се, такође, припрема за одмазду Хезболаха због убиства команданта Фуада Шукра у Бејруту, неколико сати пре него што је убијен Ханије.

image