САД траже од Турске да убеди Иран да смањи напетост на Блиском истоку

Турска чини све што може да не дође до ескалације на Блиском истоку, изјавио је амерички амбасадор у Анкари

САД траже од Турске и других савезника који одржавају односе са Техераном да убеде Иран да смањи напетости на Блиском истоку, изјавио је амерички амбасадор у Турској Џеф Флејк.

"Тражимо од свих наших савезника, који имају било какве односе са Ираном, да га убеде да смањи напетости, а то укључује и Турску", рекао је Флејк на округлом столу у Истанбулу, на крају свог мандата у Турској, пренео је Ројтерс.

Према његовим речима, Турска чини све што може да не дође до ескалације.

Говорећи о билатералним односима, Флејк је рекао да мисли да су односи САД и Турске сада "бољи него што су били пре неког времена."               

Он је истакао "корисну улогу" коју је Турска одиграла почетком августа у највећој размени заробљеника између САД и Русије од Хладног рата у Анкари.               

"Они нису били укључени у преговоре, али када је реч о логистици, имали су значајну улогу", додао је амерички амбасадор.

Иран је запретио великим нападом на Израел у знак одмазде за убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану прошлог месеца, иако Тел Авив није нити негирао нити преузео одговорност, пренео је "Тајмс оф Израел".

Израел се, такође, припрема за одмазду Хезболаха због убиства команданта Фуада Шукра у Бејруту, неколико сати пре него што је убијен Ханије.