Свет

Британија одбила захтев Зеленског да користи ракете дугог домета у нападу на Русију

Кијев је и од Вашингтона затражио дозволу да користи тактичко-балистичке ракете дугог домета АТАЦАМС током офанзиве на Курск, али је и то одбијено
Британија одбила захтев Зеленског да користи ракете дугог домета у нападу на РусијуGetty © krainian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Влада Британије одбацила је захтев Владимира Зеленског да користи ракете дугог домета "сторм шедоу" за напад на Русију.

Зеленски је затражио да искористи ракете дугог домета како би Кијев напао дубље на територију Русије, али је извор из британске владе саопштио за "Дејли мејл" и за "Телеграф" да Британија "још увек не дозвољава" да се то оружје користи у нападу.

Ова одлука је донета упркос томе што је Зеленски наредио да се "припреми списак неопходних акција" како би Украјина добила "дозволу од партнера за употребу оружја дугог домета за одбрану њене територије."

Током прошломесечне посете Британији, Зеленски је тражио од британског премијера Кира Стармера да укине ограничења за употребу муниције која има домет од око 250 километара.

Дозволу за коришћење пројектила "сторм шедоу" не даје само британска влада, пошто се пројектил производи у Француској, што значи да се и Париз пита о условима коришћења.

Како наводи "Дејли мејл", Украјина жели да искористи ове ракете како би напала аеродроме и логистичка чворишта далеко ван линије фронта.

Кијев је такође и од Вашингтона затражио дозволу да користи тактичко-балистичку ракету дугог домета АТАЦМС током офанзиве на Курск, али је и то одбијено.

Гувернер Курска Алексеј Смирнов је рекао да Украјина сада контролише 28 насеља у тој области, додајући да је у нападу погинуло најмање 12 особа, а да је 121.000 грађана напустило своје домове.

Такође, Русија је наредила евакуацију око 11.000 људи из суседне Белгородске области, пошто су званичници упозорили на "непријатељске активности на граници."

image