ФБИ отворио истрагу због навода да је Трамп био мета иранских хакера

Трамп је у суботу изјавио да су хакери могли да приступе само јавно доступним информацијама

ФБИ је отворио истрагу због навода из кампање републиканског председничког кандидата Доналда Трампа да је бивши председник био мета хакера који раде за иранску владу.

"Можемо да потврдимо да ФБИ то истражује", навео је ФБИ у кратком саопштењу, у коме није навео ни име бившег председника ни Иран.

Портпарол Трампове кампање рекао је за Би-Би-Си да су документе илегално прибавили "страни извори, непријатељски расположени према Сједињеним Америчким Државама."

Ирански званичници су негирали било какву повезаност са оптужбама за хаковање, а америчка влада није званично оптужила Иран.

ФБИ истражује да ли су ирански хакери циљали и на кампању тренутног председника Џозефа Бајдена и демократске председничке кандидаткиње Камале Харис, наводи Си-Би-Ес њуз, позивајући се на неименоване изворе који су упознати са истрагом.

Саопштење Трампове кампање уследило је дан након што је "Мајкрософт" објавио извештај који указује да су ирански хакери у јуну циљали кампању неименованог америчког председничког кандидата.

"Мајкрософтов" центар за анализу претњи (МТАЦ) саопштио је да је кампањи послат имејл под лажним именом.

Трамп је у суботу изјавио да су хакери "могли да приступе само јавно доступним информацијама."

"Вашингтон пост" пише да су неки чланови кампање Камале Харис били на мети хакерских напада, пре него што је председник Џозеф Бајден објавио да одустаје од председничке трке.

Према "Вашингтон посту", прву истрагу о хаковању ФБИ је отворио у јуну.

Амерички безбедносни извори раније су упозоравали на иранску заверу за убиство Трампа, која није повезана са атентатом на бившег председника у Пенсилванији 13. јула.

Јуче је америчко Министарство правде оптужило Пакистанца, за кога се тврди да је повезан са Ираном за планирање убиства америчких званичника.