Свет

"Фајненшел тајмс": Упркос Нетанјахуовој замци, Иран држи Израел у стању тешке неизвесности

Многи ирански политичари мисле да израелски премијер Бенјамин Нетанјаху жели да увуче Иран у рат, који би, потом, изазвао америчку интервенцију
"Фајненшел тајмс": Упркос Нетанјахуовој замци, Иран држи Израел у стању тешке неизвесностиGetty © ESLAMI RAD/Gamma-Rapho via Getty Images

Сваког дана високи политички или војни ирански званичници обећавају да ће казнити Израел због убиства лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, али нема назнака из Техерана како ће и када уследити одмазда, пише "Фајненшел тајмс"

"Управо то жели иранско руководство", тврди неименовани ирански званичник, "јер је чекање смрти теже од саме смрти." Ирански званичник је додао: "Иран је покренуо кампању психолошког ратовања како би држао израелске војне и безбедносне службе у стању тешке неизвесности".

Примарни циљ Техерана је опстанак Исламске републике и решавање економских потешкоћа, додаје ФТ, због чега му је потребно да избегне директан сукоб са Израелом и САД, али он треба и да умири сопствену јавност.

Неки се у Ирану питају да ли су војне и обавештајне способности земље довољно снажне да одговоре на спољне претње. Али, ако Техеран не одговори, сматрају многи Иранци, пасивност Ирана ће само охрабрити Израел на нова убиства војних званичника.

Реформистички ирански политичар Мухамед Садег Џавади Хесар изјавио је да је Ирану сада потребна стабилност, додајући да је "Израел већ скупо коштало да остане у стању приправности." Како подсећа овај политичар: "Иран говори о освети, а не о директном нападу."

Иран и Израел су нашли на рубу сукоба још од 7. октобра прошле године, када је Хамас извео напад на Израел. Овим догађајем је покренута спирала напетости на Блиском истоку, коме сада прети регионални рат.

Након што је Израел убио неколико команданата Револуционарне гарде у нападу на ирански конзулат у Сирији, Техеран је одговорио лансирањем стотина пројектила и дронова на Израел. Четири месеца касније, убиство Ханијеа у Техерану подигла је напетост на нови ниво.

За ово убиство Иран је оптужио Израел и упозорио да је та земља поново прешла границу, што одмазду чини неизбежном.

Ирански аналитичари сматрају да је ово убиство било посебно понижавајуће зато што се догодило у главном граду земље, само неколико сати након што је Ханије присуствовао председничкој инаугурацији Масуда Пезешкијана.

САД су позвале Иран да не ескалира ситуацију, упозоравајући да одмазда није у интересу Техерана. Вашингтон је истовремено повећао своје војно присуство у региону како би подржао Израел, наводи ФТ.

"Наш приоритет је успостављање трајног прекида ватре у Гази", наводи се у саопштењу иранског Министарства спољних послова. "Признаћемо сваки споразум који прихвати Хамас." 

Неименовани ирански званичник сматра да Иран "држи прст на обарачу" и да најпре жели да "види да ли ће Израел направити компромис у Гази". Међутим, ирански политичари мисле да израелски премијер Бенјамин Нетанјаху жели да увуче Иран у рат, који би, потом, изазвао америчку интервенцију.

Бивши ирански амбасадор у Либану Ахмад Дастмалчијан изјавио је да верује да је Нетанјаху свој политички опстанак везао за нови рат у региону: „Он ће учинити све што може да увуче регион у крвави сукоб."

"Иран ће свакако одговорити", закључује Дастмалчијан, "али тако да не упадне у Нетанјахуову замку."

image