Свет

Европска комисија исплатила 4,2 милијарде евра Украјини

Урсула фон дер Лајен је истакла да је ЕУ заједно са државама чланицама, обезбедила подршку Украјини од скоро 114 милијарди евра од почетка сикоба
Европска комисија исплатила 4,2 милијарде евра Украјини© Tnjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Европска комисија исплатила је данас скоро 4,2 милијарде евра Украјини у оквиру пакета подршке тој земљи у износу од 50 милијарди евра.

Реч је о првој редовној исплати из Инструмента за Украјину.

"Данас исплаћујемо скоро 4,2 милијарде евра Украјини из Инструмента за Украјину од 50 милијарди евра. Да одржимо функционисање украјинске државе док се борите за свој опстанак", навела је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на свом налогу на друштвеној мрежи Икс.

Она је истакла да је ЕУ, заједно са државама чланицама, обезбедила подршку Украјини од скоро 114 милијарди евра од почетка сукоба.

Како се додаје у саопштењу Комисије, скоро 4,2 милијарде евра исплаћено је Украјини у оквиру првог стуба Инструмента за Украјину, чиме је влади те земље до сада у оквиру овог инструмента исплаћено 12 милијарди евра средстава ЕУ.

Савет ЕУ раније овог месеца дао је зелено светло за прву редовну исплату бесповратних средстава и зајмова у оквиру Инструмета ЕУ за Украјину како би се подржала макрофинансијска стабилност Украјине и функционисање њене јавне управе.

Инструментом за Украјину предвиђа се стабилно финансирање у износу до 50 милијарди евра, у облику бесповратних средстава и зајмова, за подршку опоравку, обнови и модернизацији Украјине у периоду од 2024. до 2027. године. 

image