Свет

МСП Молдавије: Кишињев неће примити украјинске авионе Ф-16

Информације о размештању ловаца Ф-16 намењених Оружаним снагама Украјине не одговарају стварности, наводи се у саопштењу МСП Молдавије
МСП Молдавије: Кишињев неће примити украјинске авионе Ф-16Getty © Anadolu / Contributor

Министарство спољних послова Молдавије саопштило је да Кишињев не планира да прими борбене авионе намењене Украјини након што се руско Министарство спољних послова позвало на извештаје да ће авиони Ф-16 бити стационирани на молдавској територији.

"Информације о размештању ловаца Ф-16 намењених Оружаним снагама Украјине не одговарају стварности. Молдавија не прихвата и неће прихватити оружје и војну опрему, укључујући авионе намењене Украјини", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Молдавије објављених на њиховом званичном каналу на Телеграму.

"Република Молдавија је неутрална држава и њене институције ће наставити да поштују принцип неутралности", истиче се у саопштењу МСП Молдавије, преноси Танјуг.

МСП је навело и да су све поруке на друштвеним мрежама о размештању борбених авиона за Украјину на територији Молдавије лажне и у објави препоручује Министарству спољних послова Русије да информације преузима само из званичних извора.

Руско Министарство спољних послова раније је позвало на састанак отправника послова Амбасаде Молдавије у Москви Александра Четраруа где му је изложено да је Русија забринута због писања медија да ће авиони Ф-16 који се пребацују у Кијев бити базирни у Молдавији, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

image