МСП Молдавије: Кишињев неће примити украјинске авионе Ф-16

Информације о размештању ловаца Ф-16 намењених Оружаним снагама Украјине не одговарају стварности, наводи се у саопштењу МСП Молдавије

Министарство спољних послова Молдавије саопштило је да Кишињев не планира да прими борбене авионе намењене Украјини након што се руско Министарство спољних послова позвало на извештаје да ће авиони Ф-16 бити стационирани на молдавској територији.

"Информације о размештању ловаца Ф-16 намењених Оружаним снагама Украјине не одговарају стварности. Молдавија не прихвата и неће прихватити оружје и војну опрему, укључујући авионе намењене Украјини", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Молдавије објављених на њиховом званичном каналу на Телеграму.

"Република Молдавија је неутрална држава и њене институције ће наставити да поштују принцип неутралности", истиче се у саопштењу МСП Молдавије, преноси Танјуг.

МСП је навело и да су све поруке на друштвеним мрежама о размештању борбених авиона за Украјину на територији Молдавије лажне и у објави препоручује Министарству спољних послова Русије да информације преузима само из званичних извора.

Руско Министарство спољних послова раније је позвало на састанак отправника послова Амбасаде Молдавије у Москви Александра Четраруа где му је изложено да је Русија забринута због писања медија да ће авиони Ф-16 који се пребацују у Кијев бити базирни у Молдавији, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.